BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink
 
Home Dezvoltare Realizari Engleza Francaise Contact
STRATEGIA ORAŞULUI PANCIU
“Împreună pentru Panciu – un viitor municipiu dinamic”


CUVÂNTUL PRIMARULUI ION PETRE

Dragi cetăţeni,

Ne-am propus o ţintă plină de provocări: să pregătim oraşul pentru integrarea în Uniunea Europeană, să avansăm în transformarea economică a oraşului şi a condiţiilor de trai, şi să asigurăm micşorarea diferenţelor dintre straturile societăţii printr-o mai bună incluziune socială, îmbunătăţiri din domeniul sănătăţii, culturii şi educaţiei.
În acest context ne stabilim o viziune şi o direcţie pentru deceniul următor şi descriem planurile pentru următorii şapte ani. Aici se includ măsurile ce vor fi luate de către Primăria Panciu şi toate instituţiile noastre publice, sectorul non-profit, comunitatea, cultele religioase şi sectorul de afaceri.
Dispunem de resurse ecologice locale, un climat plăcut, culturi viticole excepţionale şi tradiţii istorice îndelungate în producţia de vinuri de calitate. Avem de asemenea persoane bine calificate şi capabile, iar dacă vom începe să lucrăm împreună în aceeaşi direcţie ne vom atinge visul.
Haideţi să începem să lucrăm împreună. Haideţi să ne modernizăm oraşul şi să transformăm Panciu într-o municipalitate bogată, cu cetăţeni sănătoşi şi fericiţi şi cu o economie prosperă. Haideţi să ne strângem laolaltă forţele şi să facem din Panciu o destinaţie europeană, pentru degustarea unor vinuri de calitate.
Este o provocare serioasă, dar avem o responsabilitate istorică pentru generaţiile tinere. În 2007, ţara noastră se va alătura celei mai puternice şi dinamice economii a lumii şi va participa ca partener egal cu toate ţările Uniunii Europene. Acest lucru va facilita accesarea instrumentelor financiare care sprijină regenerarea economică, socială şi ecologică a regiunilor mai puţin dezvoltate din Europa.

Nu putem să pierdem oportunitatea aceasta şi trebuie să ne pregătim pentru această provocare. De aceea trebuie să lansăm această schiţă de cadru strategic în iunie 2006 înainte de a finaliza şi de a agrea planul final în septembrie 2006, după care vom demara pregătirile tehnice şi vom stabili portofoliul de proiecte şi programe care să facă din oraşul nostru un participant activ care utilizează cu succes oportunităţile financiare ce se vor deschide în urma aderării României la Uniunea Europeană în ianuarie 2007.

Ion Petre, primarul orasului Panciu

CONŢINUT

Partea 1: Scopul

Partea 2: Viziunea

Partea 3: Principii şi valori

Partea 4: Ţinta strategică

Partea 5: Contextul

Partea 6: Priorităţile

Partea 7: Obiectivele

Partea 8: Organizarea instituţională

Partea 9: Monitorizare şi evaluare

Partea 10: Resursele

1. SCOPUL

Scopul producerii primei Strategii a oraşului Panciu – Cadrul General este de a stabili fundamentul şi direcţiile strategice generale pentru viitorul oraşului într-un cadru metodologic unic, coerent şi organizat, care să se bazeze pe principiile şi valorile europene recunoscute şi să derive dintr-o viziune şi obiective strategice, precum şi din priorităţi bine definite, stabilite în urma unei selecţii strategice. Cadrul Strategic ca atare reprezintă o formulare a deciziei actorilor principali de la nivelul localităţii de lucra laolaltă, uniţi sub o viziune comună, pentru viitorul oraşului Panciu şi al cetăţenilor săi.

2. VIZIUNEA

Până în 2013, Panciu va deveni o municipalitate bogată cunoscută drept o destinaţie viticolă şi agro-turistică europeană de primă clasă. Ospitalitatea românilor, antreprenoriatul, serviciile primare şi secundare din mediul rural conlucrează într-un mediu urban dinamic, bogat şi bazat pe incluziune socială, caracterizat de un sentiment de mândrie, un nivel de trai de calitate, cu tineri optimişti, fericiţi, dedicaţi care contribuie la bunăstarea socială şi economică sustenabilă şi la prosperitatea bazată pe combinaţia dintre tradiţiile, cultura locală şi valorile europene aplicate: democraţie, demnitate umană, şanse egale şi incluziune socială. Credem în forţele noastre, în potenţialul şi viitorul oraşului şi al cetăţenilor noştri. Panciu are o istorie mândră, un patrimoniu cultural, un mediu şi resurse naturale bogate şi constituie astăzi regiunea numărul 1 de producţie viticolă din judeţul Vrancea. Viziunea noastră reprezintă visul nostru ca Panciu să devină un oraş european modern, cu propriile sale caracteristici particulare şi cu un spirit propriu. Suntem pregătiţi să lucrăm pentru această nouă imagine a oraşului şi să ne asumăm această dezvoltare socio-economică strategică organizată şi modernizarea urbană stabilită prin această Strategie. Ne angajăm ca şi comunitate să lucrăm împreună pentru a contura direcţii optimiste şi unificate, cu rădăcini în comunitate, pentru viitorul oraşului Panciu şi îndeplinirea viziunii noastre.

3. PRINCIPII ŞI VALORI

Strategia noastră prezintă organizarea direcţiilor pe termen lung pentru concentrarea eforturilor de a îndeplini această viziune pentru Panciu.
Fundamentul pentru stabilirea priorităţilor şi ţintelor noastre îl constituie următoarele principii şi valori:
1.Respectarea nevoilor şi cerinţelor locuitorilor – aflate în centrul acţiunii noastre Prin acest lucru înţelegem:
a. Dezvoltarea tuturor serviciilor publice în jurul nevoilor şi cerinţelor cetăţenilor;
b. Valorizarea opiniilor cetăţenilor, prin ascultarea punctelor lor de vedere şi răspunsul nostru adaptat la nevoile şi cerinţele lor;
c. Informarea tuturor factorilor interesaţi printr-un proces de consultare reală şi transparentă;
d. Luarea unor decizii care au impact pozitiv de lungă durată.

2. Asigurarea corectitudinii şi deschiderii – Valoare ce se adăugă demnităţii umane; oportunităţi şi incluziune socială în comunitatea noastră. Prin acest lucru înţelegem:
e. Valorizarea fiecărui individ indiferent de sex, vârstă, religie, etnie, starea sănătăţii sau credinţe personale;
f. Respectarea drepturilor individuale, în timp ce ne îngrijim de interesele mai largi ale comunităţii;
g. Extinderea oportunităţilor către toţi cetăţenii bazată pe standarde egale;
h. Combinarea resurselor şi maximizarea impactului pozitiv al schimbării strategice pentru comunitate în largul ei;

3.Integritatea în acţiune – O Cheie pentru succes şi valoare optimă. Prin acest lucru înţelegem:
i. Luarea deciziilor într-un mod deschis, transparent şi legitim, bazat pe fapte;
j. Aderarea la cele mai înalte standarde profesionale şi etice;
k. Acceptare responsabilităţii pentru propriile acţiuni;
l. Extinderea oportunităţilor pentru comunitate de a participa şi contribui la luarea deciziilor;

4. Încurajarea dezvoltării parteneriatelor – Model demonstrat pentru progres sustenabil şi performanţă optimă. Prin acest lucru înţelegem:
m. Îndeplinirea viziunii noastre prin parteneriat la nivel local, regional, naţional şi internaţional;
n. Ajutarea fiecărui partener să se simtă binevenit, respectat şi să-şi atingă potenţialul deplin;
o. Îmbrăţişarea cunoaşterii şi dezvoltării pentru beneficiul tuturor partenerilor şi indivizilor;
p. Împărtăşirea cunoştinţelor şi experienţei noastre pentru a putea învăţa unii de la alţii şi construi pe baza bunelor practici;

4. ŢINTA STRATEGICĂ

În contextul aderării României la UE, recomandările autorităţilor naţionale şi regionale servesc drept punct de plecare în munca noastră. În timp ce aderarea la UE deschide oportunităţi istorice, cerinţele pregătirilor tehnice şi administrative reprezintă provocări mari. Autorităţile locale trebuie să se pregătească. Suntem conştienţi de acest fapt şi credem că putem răspunde acestor provocări doar dacă lucrăm împreună pentru viitorul oraşului.Scopul nostru strategic este de a uni cetăţenii şi de a lucra împreună pentru a crea un „oraş Panciu dinamic până în 2013” – un oraş cu o economie locală şi o industrie revitalizată, cu un angajament pe termen lung de a învăţa, cu o comunitate sănătoasă, puternică şi un mediu înconjurător ameliorat.
Ca focalizare pentru acţiunea noastră suntem angajaţi în îndeplinirea scopului nostru strategic prin parteneriatul cu cetăţenii noştri şi factorii cheie interesaţi şi prin identificarea provocărilor grele care vor necesita noi modalităţi de conlucrare.

Ţintele prin care ne propunem să atingem acest scop sunt:
a. Utilizarea cadrului strategic general ca un fundament pentru stabilirea direcţiilor şi priorităţilor oraşului;
b. Influenţarea pozitivă a deciziilor de planificare strategică la nivel de judeţ, pe baza recomandărilor naţionale şi regionale, dar şi a recomandărilor obţinute prin consultarea cu firme şi experţi specializaţi în ce priveşte cerinţele UE de ordin tehnic şi administrativ pentru o participare de succes a oraşului nostru la instrumentele financiare după integrarea României;
c. Realizarea unei analize a nevoilor cetăţenilor printr-o largă consultare, asigurându-i astfel pe cetăţeni că se află în centru direcţiilor noastre strategice pentru oraş;
d. Pregătirea de strategii pentru sectoarele prioritare, programe operaţionale detaliate şi planuri de acţiune elaborate pe baza acestora, care să rezulte în schiţe şi fişe de proiecte bazate pe intervenţii sectoriale pe termen scurt, mediu şi lung;
e. Formularea şi asumarea unui răspuns pro-activ şi încurajarea încrederii comunităţii pentru diminuarea migraţiei tinerilor prin promovarea direcţiilor strategice ale oraşului şi modalităţilor de îndeplinire a acestor direcţii, pe baza principiilor şi valorilor de conlucrare în parteneriat pentru viitorul oraşului;
f. Facilitarea regenerării şi modernizării urbane a oraşului Panciu, cu un nou plan de urbanism prin care se urmăreşte înglobarea cartierelor învecinate într-un centru unic de administraţie şi politici – municipiul Panciu;
g. Stimularea iniţiativelor locale şi raportarea regulată a progresului realizat în îndeplinirea obiectivelor către cetăţeni şi factorii cheie interesaţi;

În timp ce Scopul nostru Strategic este de a crea un „oraş Panciu dinamic până în 2013” – un oraş cu o economie locală şi o industrie revitalizată, cu un angajament pe termen lung de a învăţa, cu o comunitate sănătoasă, puternică şi un mediu înconjurător ameliorat, apare o întrebare fundamentală legată de ţintele noastre pentru 2013:
Prin ce se evidenţiază Panciul anului 2013. În 2013, Panciu va fi o municipalitate modernă.

1. Va avea o economie puternică, cu următoarele realizări:

a. Noul nostru Parc Industrial va include antreprenori locali dinamici şi noi afaceri.
b. Activităţile agricole şi de producerea de bunuri de consum vor rămâne vitale, dar vor avea o valoare mai ridicată.
c. Panciu va fi un centru administrativ pentru o populaţie de peste 50.000 de locuitori (în jur de 10 000 de locuitori din Panciu şi 40 000 din comunele învecinate) cu tot ceea ce derivă dintr-o astfel de creştere.
d. Învăţământul nostru profesional şi noile centre de formare vor juca un rol major în economie şi situaţia forţelor de muncă.
e. Turismul se va fi lansat atât în centrul istoric al oraşului, cât şi în împrejurimile oraşului.

2. Angajamentul faţă de o educaţie continuă, cu următoarele rezultate:

a. Investiţiile în educaţie şi în reconstruirea şcolilor vor fi conduse la nivel de performanţă peste media regională.
b. Ratele de abandon şcolar au scăzut şi nivelul de progres este remarcabil.
c. Noul program „Încurajaţi să înveţe” a transformat atitudinile şi cererea de servicii educaţionale printre tineri.
d. Formarea continuă este disponibilă pentru toate persoanele cu loc de muncă.
e. Centrul Comunitar ce deserveşte comunităţile noastre va fi un model regional pe care îl urmează toţi.
f. Noul Centru Educaţional şi de Degustare a Vinului va deveni un centru care va crea abilităţi de succes în acest sector pentru atragerea de turişti şi cursanţi din toată ţara şi străinătate.

3. Comunităţile noastre puternice, sănătoase şi mândre pentru că:

a. Investiţiile majore în construirea de locuinţe şi reînnoirea cartierelor sunt un succes.
b. Comunităţile au câştigat încredere, performanţă şi o creştere a populaţiei.
c. Diferenţele în ce priveşte starea sănătăţii au fost minimalizate şi avem o rată de viaţă crescută şi stiluri de viaţă mai sănătoase.
d. Oraşul este destinaţia comercială şi turistică cu cea mai rapidă dezvoltare din judeţul Vrancea.
e. Centrul oraşului nostru prosperă cu centre comerciale şi de servicii de calitate.
f. Creşterea resurselor pentru sectorul non-profit din comunitate a meritat efortul.
g. Tinerii au un cuvânt de spus şi pot să creeze schimbarea.
h. Personanele în vârstă se bucură de o viaţă activă şi sănătoasă.

4. Îmbunătăţirile în protecţia mediului:

a .Conceptul de sustenabilitate este înrădăcinat în fiecare aspect din viaţa comunităţii şi dezvoltarea oraşului.
b. Emisiile în aer, sol şi apă au scăzut, iar calitatea alimentaţiei este de vârf.
c. Numărul crescut de surse de energie neconvenţională reutilizabilă cu emisii scăzute face din oraşul Panciu un potenţial centru de investiţii pentru toţi investitorii care doresc să creeze centre pilot de energii neconvenţionale;
d. Habitatele noastre importante şi diversitatea florei şi faunei s-au îmbunătăţit şi toţi cetăţenii se pot bucura de ele.
e. Industria de mediu oferă 1000 de locuri de muncă în zone regenerate.
f. Reţeaua ‘Complexul de legături şi servicii Panciu’ deserveşte întregul oraş şi zonele rurale din împrejurime cu un transport public de înaltă calitate şi o reţea de drumuri de primă clasă, precum şi celelate servicii aferente.
Până în 2013 „Panciul un municipiu dinamic” este cunoscut pentru economia sa puternică, angajamentul faţă de domeniul educaţiei, îmbunătăţirea protecţiei mediului şi comunităţile sale puternice, sănătoase şi sigure. Este un loc plăcut pentru cei care îl locuiesc, care lucrează în el, cei care îl vizitează şi cei care investesc aici.

5. CONTEXTUL

Panciu – Oraşul dintre podgorii

Cunoscut drept "oraşul dintre vii ", Panciu este situat în nord-estul judeţului Vrancea, la o altitudine de 265 m, la poalele dealului Movila Panciu (278 m) şi Chicerea (334 m), pe râul Şuşiţa.
Panciu este astăzi un centru economic şi administrativ al podgoriei cu acelaşi nume în care sunt de asemenea incluse localităţile Crucea de Jos, Crucea de Sus, Dumbrava, Neicu şi Satu Nou. Cu o populaţie de peste 10 000 de locuitori, în prezent Panciu aparţine categoriei oraşelor mici, cu funcţie industrial-agrară de importanţă locală. Se învecinează cu comunele Movilita, Fitionesti, Straoane, Tifesti .
Teritoriul podgoriei Panciu (cea mai mare din judeţul Vrancea) se întinde în zona piemontană a Curburii Carpaţilor şi a arcului Sub-Carpaţilor până la câmpia Siretului inferior în est. Zona podgoriei apare ca o fâşie cu o lăţime medie de 8 km, între Valea Trotuşului în nord şi Valea Putnei în sud, pe o lungime de 30 de km. Poziţia sa în apropierea zonei de trafic european şi naţional este de mare importanţă, întrucât permite uşoara distribuire a produselor viticole, agricole şi industriale către clienţii interni şi externi.

Încărcat de verdeaţă şi înconjurat de podgorii, case cu grădină, Panciu are o înfăţişare urbană specială. Populaţia sa, inclusiv cea a cartierelor din unitatea teritorială , era la 1 ianuarie 2000 de peste 10 000 de locuitori (4.581 bărbaţi şi 5.556 femei), majoritatea de naţionalitate română (30 Roma şi 8 maghiari) şi de religie creştin ortodoxă (doar 40 de romano-catolici). Indexul potenţialului uman, calculat pe baza ratei de ocupare a forţei de muncă este între 0.5 şi 1 (depăşind media naţională). Dar oraşul deţine o rată maximă în ce priveşte numărul de proprietari de apartamente în comparaţie cu alte localităţi urbane (262 la 1.000 de locuitori), zona locuibilă pe cap de locuitor (13 m pătraţi), confortul condiţiilor de locuit (aproape o cameră de persoană), accesul la apă potabilă (8,41 km de reţea la mia de locuitori), densitatea drumurilor publice (0,954 km/ km pătrat), numărul de locuitori la un medic (365), numărul de elevi incluşi în învăţământul obligatoriu din populaţia totală de copii de vârstă şcolară (93,8 %). Rata de elevi la un profesor este minimă (20,4), ceea ce asigură o mai bună calitate a actului didactic. În comparaţie cu alte oraşe din ţară, cu un index general de dezvoltare de 58,4, Panciu are cea mai puternică polarizare în jurul său (8 comune), realizând un index mediu de dezvoltare de 52.1 – singurul considerat drept „foarte bun". Se află pe primul loc în ce priveşte dezvoltarea de activităţi profitabile specifice economiei de piaţă (22.055 USD la mia de locuitori), producţia de struguri (1.133 tone la mia de locuitori) şi alte activităţi de asemenea, care aduc fonduri bugetului local (11.262 USD). În ce priveşte dezvoltarea economică şi calitatea vieţii, Panciu se află imediat după Focşani, reşedinţa judeţului Vrancea, unde se polarizează cea mai mare parte a potenţialului economic şi uman al judeţului.



Condiţiile socio-economice actuale din Panciu.

Panciu astăzi
Condiţii socio-economice


Cel mai mare centru industrial este S.C. VERITAS SA, societate cu capital privat. Există 1 societate comercială cu capital de stat, în timp ce alte 90 de societăţi sunt cu capital privat.
Factori importanţi în economia oraşului Panciu sunt:

• S.C. TRICOTTON JUNIOR SRL – care produce tricotaje de bumbac şi fibre sintetice pentru toate vârstele;
• COOP. Servirea Populaţiei Panciu – unitate model de prestări servicii din comunitate;
• CONSUMCOOP Panciu – care comercializează produse industriale şi alimentare;
• SC Cristi-Lori SRL – unitate modernă de prelucrare a lemnului, precum şi a deşeurilor rezultate ăn urma proceselor economice;
• Trade Co-operative – care comercializează o gamă largă de bunuri comerciale; şi
• SC Viticom SRL – societate viti vinicolă dotată la standarde europene.

Există două staţii de benzinărie, (una dintre ele privată), care asigură carburanţi şi lubrifianţi auto şi piese de schimb.
O societate de gospodărire comunală asigură apa potabilă, canalizarea, agentul termic. Precum şi celelate servicii publice.
Compania de transport S.C. DUMBRAVA SA oferă servicii de transport de mărfuri şi persoane
În Panciu există totodată şi 2 fabrici de panificaţie, 24 de magazine alimentare, 19 magazine pentru produse industriale, 4 restaurante şi 2 cofetării-patiserii. Patru bănci naţionale cu filiale în Panciu.În Panciu lipsesc facilităţile de cazare pentru turişti. În prezent nu există nici un hotel şi nici o pensiune privată pentru cazarea turiştilor. În absenţa posibilităţilor de cazare locală, turiştii se cazează în Focşani, reşedinţa de judeţ.Panciu are cinci grădiniţe cu peste 300 de copii şi şase şcoli cu 1200 de elevi. Există de asemenea un liceu teoretic "Ioan Slavici"', cu peste 600 de elevi. În Panciu lucrează în total 150 de profesori. Elevii din Panciu participă în mod regulat în competiţii locale, regionale şi naţionale şi au câstigat un număr important de premii datorită eforturilor considerabile şi dedicate ale profesorilor din localitate. Elevii din Panciu sunt olimpici naţionali la informatică, chimie şi biologie.

Panciu are 32 de medici şi farmacişti şi peste 100 de asistenţi care îşi desfăşoară activitatea într-un spital cu 210 de paturi. Panciu are de asemenea 2 dispensare, o policlinică de stat şi cinci cabinete medicale private, trei farmacii şi o infirmierie cu 30 de locuri, 2 laboratoare modene de analize medicale, precum şi un spital de boli cronice.

Mai dispune de o Casă de Cultură cu 360 de locuri, o bibliotecă publică cu 140.000 de volume, două biblioteci şcolare şi un cinematograf.

Din 1990, odată cu înfiinţarea unei judecătorii, a unui Parchet şi a două birouri notariale, Panciu a devenit un centru de coordonare administrativă şi teritorială pe râul Suşiţa. În Panciu exisă 7 biserici şi două mănăstiri, mănăstirea Brazi şi mănăstirea Sfântul Ion, amabele de maicuţe, iar oraşul este reşedinţă arhiepiscopală pentru întreaga zonă muntoasă a judeţului Vrancea.

Din mai 1997, Biroul de Comerţ al Ambasadei din Bucureşti, CFME ACTIM Club şi S.C. VERITAS Panciu au organizat în Panciu o conferinţă anuală de oenologie, la care participă specialişti români şi personalităţi internaţionale, în special de naţionalitate franceză. Dezbaterile despre producerea şi învechirea vinului, despre tehnologia modernă de producţie primară, îmbuteliere şi ambalare fac din Panciu un centru al vinului care poate fi transformat cu uşurinţă într-o destinaţie pentru cei interesaţi de vinuri, oenologie şi degustarea vinurilor spumante.

Autorităţile locale şi oamenii de afaceri se gândesc la re-înfiinţarea Muzeului Vinului Panciu , acesta existând cu patru decenii în urmă – şi în acest context crearea unei instituţii educaţionale pentru producţia de vinuri şi mărci locale pentru piaţa europeană.

Cu toate acestea, există o nevoie evidentă de a face alegeri strategice pe care acest cadru îşi propune să le aducă în discuţie şi consultare cu publicul şi factorii cheie interesaţi în vederea atingerii viziunii moderne, europene pentru oraşul Panciu.

Pe de altă parte, următorul tabel prezintă analiza SWOT ce caracterizează Panciu astăzi.

Panciu astăzi – analiză SWOT

Puncte forte

Puncte slabe

*Oportunităţile de turism din Panciu şi din împrejurimile rurale (degustarea vinului, crame de vinuri vechi, mănăstiri, patrimoniu cultural etc.);

*Forţa calificată de muncă şi producţia tradiţională de textile, confecţii, lenjerie şi industria vinului;

*Plantaţiile de podgorii mari ecologice (cele mai mari din Vrancea);

*Fabrici pentru procesarea fructelor de pădure (100 % produse ecologice);

*Şomajul redus (în jur de 5 % înregistrat şi 5 % - neînregistrat). Partenerii locali împărtăşesc aceeaşi viziune pentru oraş
    *Lipsa aprovizionării cu gaz metan, ceea ce duce la lipsa de investiţii internaţionale şi naţionale);

    *Sistemul slab de aprovizionare cu apă şi lipsa investiţiilor şi lucrările de reabilitare a sistemelor de apă (ex. apa este pompată de 5 ori până când ajunge în locuinţele oamenilor, iar locuitorii din Panciu plătesc cel mai mare preţ la apă din ţară);

    *Lipsa unei centuri (varianteocolitoare ) pentru oraşul Panciu (mai mult de 50 % dintre gospodării se confruntă zilnic cu probleme precum zgomot, poluarea şi degradarea şoselelor, deoarece drumurile din oraş sunt utilizate pentru camioanele care se află în tranzit prin oraş, şi în mod special autovehicole de mare tonaj care transportă material lemnos şi materialele de construcţii din balastierele râului Şuşiţa) ;

    *O proastă stare a infrastructurii locale de drumuri;

    *Condiţii proaste de transport local;

    *Lipsa unei reţele moderne de IT cu largă răspândire în oraş şi în zonele din împrejurimi;

    *Inundaţii dese şi alunecări de teren care aduc daune caselor şi terenurilor;

    *Lipsa unei pieţe de desfacere a strugurilor;

    *Lipsa unui sistem de colectare a deşeurilor şi a facilităţilor de management a deşeurilor în oraşul Panciu;

    *Lipsa unui centru sportiv şi a altor facilităţi recreaţionale pentru tineri şi persoanele de vărsta a III a;

    *Lipsa ofertelor de cazare în Panciu (hoteluri, pensiuni).

 

Oportunităţi

Ameninţări

 *Integrarea UE şi posibilitatea de a participa la fondurile structurale, CAP şi alte instrumente financiare;

*Utilizarea cantităţilor uriaşe de resurse de lemn, deşeuri lemnoase din industria lemnului, ne-exploatate, ce pot fi utilizate cu uşurinţă drept combustibil sau în potenţial crescut de fabricare de mobilier;

*Maximizarea potenţialului fabricilor de procesare a vinului prin furnizarea de servicii clienţilor din alte localităţi şi judeţe (ex. fabricile de vin din Panciu lucrează la 30% din potenţial).

*Restructurarea de succes şi transformarea Fabricii Tricotton (confecţia de tricotaje) care se află acum în proces de faliment, fabrică ce deţine hale mari de producţie, echipament, utilităţi şi specialişti

*Maximizarea potenţialelor fabricii existente (de vinuri spumante).

    *Lipsa unui sistem de colectare a râurilor de munte precum şi a apelor fluviale şi preluarea lor în râul Şuşiţa;

    *Lipsa zonelor verzi şi a copacilor în oraş pentru a crea un micro-climat sănătos în oraş şi consolidarea dealurilor din jurul oraşului;

    *Continuarea migraţiei populaţiei către alte zone mai dezvoltate sau alte ţări.

 


6. PRIORITATI

Pentru perioada 2007-2013, cadrul strategic stabileşte următoarele priorităţi pentru Panciu, şi anume:

PRIORITATEA 1:
Panciu – Nouă municipalitate a judeţului Vrancea

Ţinte cheie

Pentru a deveni o municipalitate cu standarde înalte, valori şi norme europene, suntem pe deplin dedicaţi elaborării şi implementării următoarelor ţinte:

Întărire instituţională comprehensivă şi consolidare a capacităţii rezultând într-o modernizare a operaţiilor şi activităţilor primăriei şi în dezvoltarea unei administraţii cu abilităţi adecvate, sisteme de management şi proceduri bine dezvoltate care facilitează managementul în timp real, coordonat, eficient şi eficace, precum şi monitorizarea şi evaluarea performanţelor Primăriei în funcţie de cele mai bune practici europene;
Analize de pre-fezabilitate şi fezabilitate însoţite de analize de cost-beneficiu (ACB) şi analize detaliate de impact social (AIS) în ce priveşte implicaţiile, impactul şi costurile procesului de transformare a oraşului de peste 10000 de locuitori într-o municipalitate care asigură servicii pentru proprii săi cetăţeni, dar în acelaşi timp pentru alţi 40 000 de locuitori din comunele învecinate,
Înfiinţarea unui parteneriat strategic pentru planificarea urbană şi municipală Panciu, care să supravegheze şi să coordoneze lucrările de includere a localităţilor învecinate într-un centru administrativ şi teritorial unitar, bine organizat şi cu infrastructură proprie; şi
Condiţii politice şi administrative de transparenţă, procese consultative moderne şi deschise care să faciliteze stabilirea unor parteneriate strategice între principalii actori, ţintite spre stimularea urbanizării rapide, regenerării socio-economice şi dezvoltarea unor activităţi întreprinse în comun, centrate pe crearea bunăstării şi a unei societăţi incluzive, pe baza principiilor, valorilor şi obiectivelor din strategia oraşului.

Analiza şi recomandări cheie

Întărirea instituţională a oraşului Panciu, ca în multe alte oraşe din România are nevoie să se centreze pe crearea unei administraţii publice eficiente, capabile şi responsabile. Acest lucru este în concordanţă cu Strategia Guvernului României pentru Reforma Administraţiei Publice în conformitate cu standardele UE. Aceasta este una dintre cele mai mari provocări care ne stau azi în faţă pentru că realizăm că acest punct slab este un motiv serios de îngrijorare în ce priveşte managementul viitor al fondurilor structurale în Panciu, odată ce România devine membru cu drepturi depline a Uniunii Europene. Suntem conştienţi că administraţia locală a oraşului Panciu nu are încă o performanţă la standarde înalte şi dispune de resurse limitate pentru comunicare eficientă cu cetăţenii şi capacitate limitată de creare, dezvoltare şi aplicare coerentă a politicilor şi programelor locale în conformitate cu priorităţile şi măsurile naţionale şi regionale.

În ce priveşte creşterea capacităţilor personalului nostru administrativ, avem nevoie de un plan de dezvoltare a resurselor umane şi programe de formare pentru funcţionarii noştri publici. Managementul actual al resurselor umane este foarte limitat şi punem accent pe conceperea şi implementarea unei strategii de resurse umane ca o prioritate urgentă. Panciu are nevoie totodată de a-şi întări analiza orizontală asupra problemelor care există în performanţa de zi cu zi a administraţiei locale şi de a crea un plan strategic pentru a adresa aceste probleme. O re-evaluare a alocării resurselor umane în interiorul administraţiei, angajarea de nou personal cu abilităţi manageriale şi o bună distribuire a personalului în funcţie de ariile prioritare este de asemenea foarte necesară. Acest lucru poate ajuta la reducerea problemelor actuale reprezentate de numărul redus de personal care contribuie în mod semnificativ la lipsa de capacitate de a atrage fonduri europene în ultimii ani.

De aceea, în perspectiva integrării europene, vom face eforturi considerabile pentru a îmbunătăţi managementul financiar, dar şi pentru a remedia lipsurile de echipament şi abilităţi IT. În plus, ne vom concentra în următoarele direcţii:

Îmbunătăţirea capacităţii administraţiilor locale şi elaborarea şi implementarea unui sistem de management financiar integrat care va asigura descentralizarea fiscală eficientă şi îmbunătăţirea sistemului de colectare a veniturilor locale;
Implementarea de urgenţă a proiectelor pilot pentru conceperea şi integrarea sistemelor electronice de colectare a taxelor şi controlul şi monitorizarea acestora;
Organizarea unor sesiuni de formare pentru întărirea capacităţii personalului administraţiei noastre locale de pregătire a bugetelor locale, management de proiect şi conceperea de fişe de proiect, pregătirea de proiecte şi solicitări pentru fondurile UE.

În paralel, vom lucra şi în următoarele direcţii:

Conceperea unui cadru şi a unei metodologii pentru analiză economică şi evaluare a impactului capitalului local şi investiţiilor în infrastructură, şi crearea unor baze de date pentru a asigura întreţinerea periodică a datelor şi informaţiilor pentru analiză şi justificarea intervenţiilor prin proiecte, care să fie depuse în viitor pentru finanţare prin Fonduri Structurale;
Conceperea urgentă a unor proceduri interne, manuale şi planuri de acţiune pentru pregătiri tehnice şi administrative pentru accesarea fondurilor structurale, în vederea atingerii viziunii pentru oraş. Mai mult, vom analiza oportunităţile de finanţare actuale şi vom încerca să beneficiem de programe de suport în contextul pregătirilor României de aderare (Phare, ISPA, Sapard) astfel încât să putem asimila la timp cunoştinţele tehnice pentru implementarea, monitorizarea proiectelor finanţate prin Fonduri Structurale;
Îmbunătăţirea comunicării şi fluxului de informaţii spre agenţiile şi autorităţile de implementare în special prin stabilirea unui Sistem de Management al Informaţiei care să fie utilizat ca instrument principal de suport în monitorizarea, managementul, auditul, evaluarea şi analizarea impactului instrumentelor pre-aderare şi asigurarea unui sistem operaţional pentru managementul şi implementarea proiectelor finanţate prin fondurile structurale.

Panciu va lucra totodată la conceperea unui prim plan de Măsurare a Performanţei. În prezent avem un sistem slab de măsurare, monitorizare şi evaluare a performanţelor locale care nu include indicatori de monitorizare şi evaluare a eficacităţii, eficienţei şi calităţii serviciilor oferite cetăţenilor. Drept consecinţă, nu există posibilitatea generării unui feedback eficient şi rapid către cetăţeni în legătură cu performanţa primăriei. Acelaşi lucru se aplică şi în cazul Consiliului Local, a cărui activitate nu este analizată în funcţie de indicatori de performanţă locali.

Înţelegem de asemenea că există o nevoie puternică de construire a capitalului uman în Panciu şi de stabilire a sistemelor de colectare a datelor, management şi stocare de date. Acesta va fi un proces continuu în următorii doi ani. Ca prioritate ne vom focaliza pe consolidarea de capacitate de management de proiect şi vom înfiinţa de urgenţă o Unitate de Implementare a Proiectelor în cadrul Primăriei, compusă din 3-5 specialişti locali bine pregătiţi în managementul proiectelor.

Analiza de pre-fezabilitate şi de fezabilitate a transformării oraşului Panciu în municipiu este o mare provocare şi în procesul luării acestei decizii vom valoriza şi utiliza aceste rezultate în legătură cu legislaţia de la nivel naţional şi local pentru înfiinţarea structurilor administrative. În plus, activitatea noastră va îngloba cele mai bune practici disponibile pentru realizarea unei analize detaliate a avantajelor şi dezavantajelor economice şi sociale ale acestui proces şi vom pregăti analize cost-beneficiu structurate şi analize de impact social înainte de a duce această iniţiativă mai departe. Suntem conştienţi de numeroasele provocări ce vor însoţi acest proces, dar noi credem în viziunea strategiei noastre şi suntem puternic convinşi că acesta este viitorul pentru Panciu şi pentru noi toţi dacă vom lucra împreună la îndeplinirea acestei viziuni.

Parteneriatul strategic pentru planificarea urbană municipală pentru Panciu în contextul viziunii noastre, este o importantă prioritate pentru Panciu, dacă dorim să luăm iniţiativa de a include cartierele învecinate într-un centru administrativ-teritoriul unitar, bine organizat şi cu propria sa infrastructurăAcest parteneriat ar trebui să includă toţi actorii locali (atât instituţiile publice, cât şi cele private) din oraşul Panciu şi din împrejurimile rurale şi să ofere coordonarea generală a activităţilor privind direcţiile pe termen lung de urbanizare şi modernizare a infrastructurii oraşului Panciu şi a localităţilor învecinate.

Primăria Panciu va asigura secretariatul acestui organism şi va executa şi implementa recomandările Parteneriatului.

Stabilirea unor condiţii politice şi administrative de transparenţă, consultative moderne, deschise şi incluzive se află la centru viziunii noastre strategice pentru viitorul oraşului. Vom sprijini, facilita şi face eforturi pentru stabilirea unei serii de parteneriate strategice între actorii cheie care ţintesc stimularea urbanizării rapide, regenerării socio-economice şi dezvoltarea unor activităţi economice întreprinse în comun concentrate pe crearea unei societăţi incluzive cu un sistem adecvat de asistenţă socială, pe baza principiilor, valorilor şi obiectivelor strategiei. Parteneriatele strategice vor juca un rol major în procesul general de realizare a viziunii oraşului până în 2013. Vom crea parteneriatele strategice necesare între diversele sectoare şi priorităţile oraşului, pentru a asigura că toate nevoile cetăţenilor sunt pe deplin adresate în parteneriat cu factorii interesaţi relevanţi, grupuri şi indivizi.

În procesul de întărire a transparenţei, în cadrul procesului de consultare a cetăţenilor precum şi în serviciile noastre publice, vom utiliza de asemenea unele dintre cele mai bune practici din alte oraşe (ex. Focşani) şi vom concepe şi înfiinţă Biroul de Consiliere pentru Cetăţeni, care printre alte funcţii şi roluri majore vor servi totodată ca suport în procesul de consultare strategică.

Planul de acţiune strategic include intervenţii prin proiecte în sprijinul implementării acestei priorităţi. Vezi secţiunea A din Planul de Acţiune.

PRIORITATEA 2:
Modernizarea urbană şi infrastructurală a oraşului Panciu

Ţinte cheie

Pentru a asigura o modernizare organizată a oraşului Panciu care să conducă la crearea unei calităţi a vieţii pentru toţi cetăţenii din Panciu şi să faciliteze dezvoltarea rapidă a afacerilor şi noilor investiţii in oraş şi în împrejurimi, suntem pe deplin angajaţi pentru elaborarea şi implementarea:

Noului plan de urbanizare pentru municipiul Panciu care să ofere servicii pentru 50000 de locuitori (10 000 reprezentând cetăţeni ai oraşului şi 40 000 cetăţeni ai comunelor din împrejurimi);
Programului operaţional pentru modernizare urbană şi reînnoire de infrastructură, cu obiective pe termen scurt, mediu şi lung;
Planul de acţiune prioritar pentru modernizarea infrastructurii 2007-2009, compus din proiectele de modernizare a infrastructurii care vor fi implementate prin eforturi comune şi cu sprijinul Fondurilor Structurale UE pentru perioada 2007-2009;

Analiză şi recomandări cheie

Actualul plan de urbanizare a oraşului Panciu este depăşit. Noul Plan de Urbanizare îl va înlocui pe cel existent şi va asigura faptul că viziunea pentru Panciu din Strategia oraşului va fi pe deplin respectată. Va fi implementat pe o perioadă de peste 10 de ani (2010 - 2020) şi include proiecţii pentru creşterea populaţiei. Procesul va implica totodată cartarea digitală şi va asigura în toate sectoarele integritate urbană, de ex. în ce priveşte infrastructura pentru transport, mediu, infrastructura IT.

Pentru a-şi exercita pe deplin rolul în economia locală, în drumul său spre a deveni cea de-a treia municipalitate în judeţul Vrancea, Panciu şi cetăţenii săi vor lucra împreună pentru a asigura că oraşul Panciu reprezintă o premiză concentrată pentru dezvoltarea socio-economică locală prin integrarea cartierelor actualmente izolate în economia muncipiului. Credem că investiţiile în infrastructura de transport va facilita mobilitatea populaţiei şi bunurilor dinspre şi înspre Panciu şi cartierele sale. În această privinţă, ne propunem să reducem costurile ridicate ale bunurilor de consum şi al transportului local de persoane, să îmbunătăţim accesul pe piaţă, economisind timp şi energie, şi să stabilim condiţiile pentru extinderea fluxului comercial din şi înspre oraşul Panciu şi alte zone urbane şi rurale din Vrancea , regiunea Sud-Est şi întreaga ţară. Prin aceste intervenţii vom îmbunătăţi totodată accesul cetăţenilor noştri la servicii medicale, asistenţă medicală şi educaţie. Intervenţiile vor stabili fundaţia de dezvoltare a viitorului sector de turism din Panciu şi îl vor ajuta să se lanseze, pe ruta turismului viticol ca atracţie de mare potenţial zonal.

Eforturile noastre vor fi de asemenea concentrate asupra elaborării unui Plan de gestionare a riscului de inundaţii, pentru găsirea celor mai potrivite, eficace şi necostisitoare soluţii de infrastructură pentru devierea râurilor de munte în Râul Susita, prevenind astfel inundaţiile atât în mediul urban, cât şi în zonele rurale din zona Panciu. Vom elabora un proiect pentru modernizarea şi dotarea brigăzii de Pompieri, care operează în prezent cu echipament vechi şi personal puţin, deşi deserveşte oraşul şi localităţile învecinate, pentru un număr de 50.000 de locuitori, pe o distanţă de 50 km. Având în vedere inundaţiile recente, realizăm că este necesar să se înfiinţeze o unitate de urgenţă, dotat cu personalul şi echipamentul adecvat, pentru a putea răspunde şi reacţiona cât mai rapid cu putinţă în cazul dezastrelor naturale, inclusiv cutremure şi inundaţii, reducând astfel daunele serioase şi pierderea de vieţi.

Programul nostru operaţional va asigura totodată prioritizarea nevoilor locale în funcţie de resurse şi capacităţi, şi că sunt în concordanţă cu priorităţile şi măsurile naţionale şi regionale pentru modernizarea infrastructurii, cu sprijin prin fondurile structurale. Acest program va include intervenţii pe termen scurt, mediu şi lung, ţintind absorbţia de Fonduri Structurale.

Planul de acţiune privind modernizarea infrastructurii 2007-2009 va include planuri de proiecte şi fişe pentru accesare de Fonduri Structurale în perioada 2007-2009, în conformitate cu măsurile prioritare din Planul de Dezvoltare a Regiunii Sud-Est, Planul Naţional de Dezvoltare şi Programul Sectorial Operaţional pentru Transport, şi anume:

Proiecte de infrastructură pentru revitalizarea urbană a oraşului menită să mărească rolul oraşului ca centru urban cu peste 50.000 de locuitori. Aceste proiecte vor include investiţii în regenerarea fizică, privind îmbunătăţirea antreprenoriatului, calităţii mediului şi serviciilor sociale în Panciu şi în zonele din împrejurimi care vor fi înglobate în viitorul municipiu. Proiectele vor fi implementate în cadrul Axei Prioritate nr. 4 a Programului Regional de Dezvoltare 2007-2013.
Proiectele de infrastructură de transport, menite să reabiliteze drumurile şi transportul local în Panciu şi zonele învecinate (ca parte din viziunea pentru municipiu), pentru a asigura legături cu coridoarele naţionale şi europene de transport, şi zonele turistice vrâncene ca un pas înainte pentru atragerea de investiţii şi stimularea creşterii competitivităţii în zona Panciu, crearea condiţiilor de bază pentru echilibrarea economică şi dezvoltarea teritorială, facilitarea mobilităţii populaţiei, un acces mai bun către locurile de muncă, serviciile sociale, activităţi de educaţie şi cultură şi îmbunătăţirea trasportului de mărfuri pe teritoriul viitoarei municipalităţi. Proiectele vor fi implementate în cadrul Axei Prioritare nr. 1 al Programului Regional de Dezvoltare 2007-2013 şi de asemenea în cadrul Programului Sectorial Operaţional de Transport.

PRIORITATEA 3:
Modernizarea şi regenerarea economică şi industrială

Ţinte cheie

Ne propunem să atingem un nivel economic puternic în următorii ani. Ţintele noastre cheie sunt:

Până în 2013 Panciu va avea un parc industrial operaţional care va găzdui noile afaceri şi întreprinderi locale.

Ţintele noastre secundare sunt:

Creşterea cu 20% pe an a producţiei industriale, în perioada 2007-2103 (cu predilecţie în industria vinului şi a lemnului);
Creşterea cu 20% pe an a exporturilor către ţări europene, în perioada 2007-2013;
Înfiinţarea unor amenajări industriale noi pentru procesarea alimentelor, producţia de alimente organice care să participe pe piaţa europeană;
Dezvoltarea sectorului de servicii moderne, care să participe cu cel puţin 10-15% la totalul economiei până în 2013;
Creşterea cheltuielilor publice cu 10% pe an, în perioada 2007-2013;
Scăderea ratei şomajului cu 2% până în 2013;

Analiză şi recomandări

Actualele trenduri economice demonstrează faptul că acest plan este unul realist. Economia noastră, a doua ca mărime în judeţul Vrancea, bazată în principiu pe producţia de vinuri, procesarea industrială a lemnului şi producerea de artizanat. Deţinem toate resursele naturale necesare şi forţa de muncă cu abilităţile necesare pentru a atinge acest scop. Cu toate acestea, este nevoie de măsuri ţintite pentru a îmbunătăţi sectorul de servicii şi a stabili infrastructura necesară acestora (ex. IT, educaţie profesională, centre de formare, unităţi de sprijinire a afacerilor, agenţii de marketing etc.) ce vor stimula noi activităţi economice în sprijinul industriei principale. Există numeroase exemple în Europa de Vest unde localnicii au construit o economie puternică prin maximizarea utilizării forţelor şi potenţialelor lor locale. Panciu trebuie să urmeze aceste exemple, mai ales că şi fără activităţi economice secundare şi fără un sector de servicii dezvoltat, are totuşi o performanţă economică ce rezultă în prezent într-o rată PIB de 22.055 USD calculat la mia de locuitori, iar producţia de struguri se ridică la 1.133 tone pe mia de locuitori. Acest lucru spune deja că Panciu îndeplineşte pre-condiţiile pentru a-şi transforma sectorul industrial într-o economie locală puternică.

Suntem însă conştienţi că acest lucru necesită multă muncă şi un angajament puternic al tuturor, mai ales o colaborare între Primărie, sectorul de servicii şi reprezentanţii industriei, dar şi consultanţă specializată pentru planificare strategică corporatistă şi investiţii.

Parcul nostru Industrial va fi reconstruit pe un suport de infrastructură modernă şi va deveni un centru pentru atragerea de noi afaceri şi instituţii de cercetare în domenii ca: marketing, mărci industriale, promovarea exporturilor în Uniunea Europeană.

Pentru a ne atinge scopul, vom pregăti un Program Operaţional de Creştere Economică ce va include proiecte depuse pentru Fonduri Structurale, cu co-finanţare asigurată de actorii domeniului de afaceri locali. Proiectele pe care le gândim noi includ printre altele:

a. Proiecte ce promovează înfiinţarea de micro-întreprinderi şi servicii de sprijinire a afacerilor, al căror scop este să mărească competivitatea economiei locale şi să sprijine creşterea economică, prin utilizarea potenţialelor endogene- resurse naturale, materie primă şi resurse umane;
b. Proiecte de promovare a platformelor ştiinţifice, tehnologice şi logistice, pentru modernizarea industriei actuale şi înfiinţarea amenajărilor industriale de suport orientate spre industria principală;
c.Proiecte orientate spre sănătate şi protecţia mediului, prin introducerea noilor tehnologii pentru crearea şi folosirea surselor reutilizabile de energie din sectorul industrial Panciu.

Aceste proiecte vor deveni parte importantă din programul nostru de creştere economică şi vor sprijini planul nostru de înfiinţare a Parcului Industrial Panciu, elaborat în parteneriat cu sectorul de afaceri, în cadrul Axei Prioritare nr. 2, din cadrul Programului Regional de Dezvoltare 2007-2013.

PRIORITATEA 4:
Educaţia şi investiţiile în formarea continuă

Ţinte cheie

Înfiinţarea unui program ‘Încurajaţi să înveţe”, cu scopul de a transforma atitudinile faţă de educaţie şi cererea în rândul tinerilor;
Înfiinţarea ‘Centrului Comunitar’, care va deservi diverse activităţi de formare profesională şi formare continuă pentru toţi cetăţenii, indiferet de vârstă, sex şi pregătire anterioară;
Crearea unui ‘Centru educaţional al vinului’, pentru atragerea studenţilor interesaţi să dezvolte cariere viitoare în industria viului, aflată în dezvoltare;
Reconstrucţia in conformitate cu standardele europene a gradiniţelor, a şcolilor de ciclu primar şi secundar.
Creearea unui mediu local de lucru optim.

Analize şi Recomandări

Ţinta noastră este îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale şi a şcolilor; în special prin introducerea a unor echipamente moderne ICT, pentru a asigura un proces educaţional care sa întrunească standardele europene. Ne angajăm sa creăm o bază de educare continuă şi să stimulăm actorii din cadrul şcolilor, in vederea creşterii participării in cadrul procesului educaţional şi crearea condiţiilor optime pentru piaţa muncii, aceasta beneficiind de o mână de lucru educată şi calificată.
Nivelul educaţional actual, în Panciu, asigură calitatea actului didactic in ceea ce priveşte şcolile generale şi liceele, însă se observă o absenţă a educaţiei vocaţionale; a centrelor de susţinere a dezvoltării umane cât şi a centrelor de formare continuă.
Calitatea infrastructurii educaţionale a şcolilor primare şi al liceelor este susţinută de bugetul local. Având în vedere insuficienta finanţare a segmentului educaţional; suntem conştienţi de faptul că infrastructura actuală nu este una optimă, pentru scopul propus, astfel va fi nevoie de o depăşire a fondurilor disponibile.
Mai mult chiar, recentele calamităţi naturale (ex. revărsările unor cursuri de apă ) au afectat o mare parte a şcolilor, astfel crescând nevoia de reabilitare a acestora. În Panciu sunt în total un număr de 6 şcoli primare şi un liceu plus 5 gradiniţe.
Suntem conştienţi şi de problemele crescânde a copiilor încadraţi în învăţământul din cartiere; datorită distanţelor dintre domiciliul acestora şi cea mai apropiată şcoală dar şi datorită problemelor de natura socială făcând educaţia să fie o prioritate secundară.
În ciuda măsurilor luate în trecut, având şi susţinere din partea guvernului, interesul faţă de educaţie a fost scăzut, in ceea ce priveste populaţia din localităţile şi zonele vulnerabile cât şi cele din zonele fără facilităţi de transport,
Astfel, pentru a asigura accesul la educaţie a copiilor din cartierele şi zonele vulnerabile, ne angajăm să creăm campusuri educaţionale temporare şi găsirea de soluţii pentru crearea de facilităţi educaţionale şi legături de transport, care vor integra şcolile într-un sistem educaţional municipal.

În aceeaşi ordine de idei, menţionăm intenţia noastră de a urgenta întocmirea unui plan de acţiune:

a. Proiecte de îmbunătăţire a bazei infrastructurale a şcolilor noastre (incluzând si echipamentele ITC) Aceste proiecte se vor desfăşura în vederea reabilitării şi dotării grădiniţelor, a şcolilor primare şi al liceelor. În vedere se va avea atât dotarea cu echipamente IT şi conectarea la internet cât şi reconstruirea, extinderea şi consolidarea clădirilor şcoalare, deja existente; înbunătaţirea sistemelor de încălzire şi utilităţilor sanitare; modernizarea mobilierului din sălile de clasă, al laboratoarelor, bibliotecii etc.
b. Proiecte care vizează stabilirea poziţiei ”campusurilor educaţionale”, în cartierele izolate şi vulnerabile din Panciu. Aceste proiecte vor mai include şi componente sociale , activităţi recreative, cât şi facilităţi pentru gazduirea elevilor şi profesorilor; biblioteci; cantine; seminarii de lucru pentru dezvoltarea activităţilor educaţionale, centre sportive, etc.

În plus, ne vom concentra toate eforturile pentru a schiţa şi organiza:

a. Programul ‘Inspirat să învaţ’, are scopul de a transforma atitudinile şi a stimula dorinţele de învaţare a tinerilor din Panciu
b. „Centru comunitar” are scopul de a furniza educaţie vocaţionlă şi instruire pentru toate categoriile de cetaţeni; indiferent de vârsta, gen, sau educaţie.
c. „Centru educaţional al Vinului” are scopul de a atrage tinerii interesaţi să urmeze o carieră în industria viti vinicolă.
Credem că planurile şi recomandările vor duce la trasarea unei direcţii sănatoase în ceea ce priveşte calitatea învăţămantului şi a forţei de muncă; în devenirea ulterioară a oraşului. Vom căuta susţinere financiară din partea Comuniţătii Europene şi pregătirea de proiecte care să întrunească criteriile Programului de Dezvoltare Regională, prevazut în Axele1,2,4 şi 5.

PRIORITATEA 5:
Turism

Ţinte cheie

Planurile noastre sunt să obţinem prin implementarea acestei priorităţi locale atât venituri adiţionale cât şi locuri noi de muncă; prin valorizarea moştenirii istorice, naturale şi culturale prin intermediul potenţialului turistic care poate să contribuie la dezvoltarea socio-economică locale.
Acestea fiind spuse ne-am propus urmatoarele ţinte:
a. Până în 2013, municipiul Panciu este cunoscut ca o destinaţie de primă clasă oferind turism rural alternativ cuprinzând vinăriile din Ţinutul Vrancei care includ numeroase vizite la micile centre de degustare a vinului, la Societatea Veritas SA Panciu, la Instituţii de Cercetare a Vinului pentru marketing şi marcă cât şi la Muzeul Vinului din Panciu.
b. Până în 2013 municipiul Panciu găzduieşte un Eveniment European de Degustare a vinului, care va deveni o mandrie naţională şi locală şi va avea un caracter permanent.

În plus, obiectivul nostru este:

d. Noul ‘Centru de Degustare şi Educare pentru producerea Vinului’ din Panciu pentru a deveni unul dintre sectoarele de succes ale municipiului, atragând atât turişti, oameni de afaceri cât şi studenţi din toată ţara.

Analiză şi Recomandări

Panciu are o istorie bogată, un patrimoniu cultural, un mediu sănătos şi resurse naturale acestea reprezentând ingrediente importante pentru dezvoltarea turismului local, în vederea valorificării acestuia.
Situat în zona de Nord-Est a Vrancei, la o altitudine de 265 m, la poalele dealurilor Movila Panciu (278 m) şi Chircerea (334 m), pe râul Susita, cu o panorama formată din Sub-Carpaţi si cămpii cu o înclinare care nu depăşesc 25° care fac trecerea dintre regiunea de deal la cea de cămpie, resurse de ape subterane care pot fi gasite la o adâncime de 2,8 m în vale şi la 10-15 m în câmpiile montane şi la 30 m în zona de deal, oraşul Panciu are un potenţial extraordinar de cultivarea soiurilor de viţă de vie de calitate.
Panciu este oraşul legendelor iar locuitorii sunt oameni mândri şi gospodari. Ei au locuit aici de multe generaţii, viaţa fiind concentrată în jurul bisericilor din fiecare aşezare. În partea de Sud, a localiţăţii Panciu se află vechiul schit Brazi acum fiind o mănăstire. Călugăriţele pioase trăiesc auster, intr-un cadru monahal real, rugându-se lui Dumnezeu atât pentru propria salvare cât şi pentru ceilalţi. Istoria acestui schit se regaseşte în multe scrieri a unor autori din trecut. Oraşul Panciu are un trecut extraordinar.
Sursele literare şi istorice vorbesc despre schitul Brazi cum că ar fi fost construit de unul dintre boierii Domnitorului Vasile Lupu în anul 1654, pe locul unde fiica lui a fost salvată înaintă de a fi răpită de maghiarii aduşi de Gheorghe Şuşita, împotriva prinţului moldovean. De o frumuseţe nemaiîntâlnita, fata a fost luată cu forţa de trei fraţi unguri în timpul retragerii din Transilvania prin ţinutul Putnei.
Un tânăr chipeş, numit Mazepa, s-a ridicat la curtea regelui polon Ioan Cazimir, a venit cu o armată de cazaci cu scopul de – l susţine pe Vasile Lupu, a aflat despre tragica întâmplare. A luat cu el 3 dintre oamenii săi şi s-a infiltrat în armata maghiară. Uimit de curajul tânărului, căpetenia ungurilor a decis să dea fata celui care va câştiga bătălia. Deoarece Mazepa i-a ucis într-o luptă dreaptă pe cei trei fraţi, fata a fost salvată. În memoria succesului şi a celor trei fraţi maghiari Mazepa a plantat 3 pomi. Un an mai târziu boierul moldovean a construit un schit pentru maici alegându-l pe Sfântul Gheorghe ca şi protector.
Schitul a existat până în 1807 când călugărul Dimitrie a luat tot lemnul de stejar al schitului şi a construit pe deal Biserica Sfântul Ioan, mutând şi schitul de maici. Schitul Brazi şi-a reconstruit biserica din piatră în 1834 şi a continuat a fi un schit de călugări. În apropierea unui mic curs de apă se află o capelă în care se poate intra pe o scară secretă. La baza zidurilor groase erau şi alte încăperi şi o pompă permanentă de apă iar printr-o uşă secretă aflată într-o strană se putea intra într-o privnţă mare. Oamenii obişnuiau să spună că acea pivniţă îşi are cea de a doua intrare la Biserica Sfântul Ioan. Aceste încăperi erau folosite ca ascunzători de către călugări pentru a se refugia din calea turcilor. În timpul regimului comunist în 1959, au fost aduşi ţigani care au ars şi distrus totul. Dupa 30 de ani de rătăcire, călugariţele s-au întors iar schitul Brazi a fost reconstituit aproape în totalitate sub îndrumarea maicii stareţe Iustina Angheluţă.
Cu toate acestea, istoricul zonei merge mai înainte de secolele XVI-XVII. Dovezile stăvechi a fatului că această zona a fost locuită datează din Paleolitic (unelte cioplite din piatră au fost descopertite pe dealurile Chicerea şi în alte localităţi învecinate). Descoperirile din Neolitic aparţin culturii Cucuteni (case, multe obiecte preţioase, obiecte ritualice). Panciu, de asemenea a trecut şi prin era de bronz cu piese arheologice aparţinând culturii Monteoru, apoi erei de fier. Începând cu secolul II DC, cultura Geto-Dacică a dominat zona într-un nou stadiu, cunoscută în literatură ca şi cultura Carpică. Dovezi carpice au fost identificate la Crucea de Sus şi în împrejurimi. Obiectele găsite în peşteri certifică existenţa unor strânse legături cu lumea Pontică şi Romană reflectând gustul locuitorilor pentru frumos. Profesiunea majoră a carpicilor consta în cultivarea pământului (viticultura fiind una dintre cele mai importante) şi oieritul, restul mâncării fiind procurată prin pescuit şi vânat. Se cunoştea metalurgia fierului, procesarea lemnului şi olăritul. Deşi teritoriul era ocupat de către dacii liberi, sursele arheologice arată o influenţă romană puternică (monezi romane şi bizantine).
În timpul Erei de Mijloc, descoperirile arheologice de la Crucea de Sus, Crucea de Jos, Neicu şi Satu Nou dovedesc faptul că acolo a existat o zona veche locuită. Apariţia localităţilor este înregistrată pe malul stâng al Şuşiţa unde izvoarele ofereau apă potabilă şi un pământ propice agriculturii, viticulturii, şi creşterii de vite. Primele mărturii privind localitatea Panciu din zilele noaste datează de la sfârşitul secolului XVI când prinţul Petru Şchiopul i a dat boierului din Ţara de Jos , în 20 iulie 1589, dreptul de a domni peste ”podgoriile domneşti de la Cruce ”. Cu timpul, localitatea Panciu s-a dezvoltat şi a rămas cea mai importantă localitate cu podgorii din România.Dezvoltarea oraşului Panciu s-a datorat vieţii economice prospere din acea zonă, viticulturii în sensul de muncă pentru expolatarea plantaţiilor viticole, pivniţe pentru depozitarea vinului, negustori-comercianţi pentru vânzarea vinului etc. În acest secol localitatea Panciu era renumită pentru podgorile sale.
Panciu a trecut prin puternice cutremure în timpul secolului trecut, şi anume cele mai puternice au fost în anii 1620, 1674, 1701, 1738, 1790 şi 1838, după care în 1869 Panciu a trecut printr-un mare incendiu care a mistuit întregul centru comercial al oraşului (clădirile pe vremea aceea erau construite din lemn şi foarte apropiate una de cealaltă). Noile clădiri din piatră construite după aceea au fost parţial ruinate în 1890 când oraşul a trecut printr-un nou cutremur considerat de localnici ca fiind cel mai puternic de pâna atunci. După pagube şi jafuri în timpul Primului Răazboi Mondial oamenii din Panciu au fost zguduiţi din nou de un cutremur în 1829. Localnicii “oraşului dintre podgorii” nu au renunţat şi clădirile au început să apară una câte una. În 10 noiembrie 1940 la 3:40 dimineaţa Panciu a fost distrus în totalitate de cutremur în doar 45 de secunde. Reconstrucţia oraşului a fost întâtziată de către intrarea României în cel de al II-lea Război Mondial, fapt ce a amânat pâna după terminarea războiului construcţiile în special între anii 1956 şi 1968 când Panciu a fost recontruit şi a devenit reşedinţa guvernamentală.

Mai multe informaţii despre istoria oraşului Panciu se pot găsi în publicaţia noastră “ Panciu – Oraşul iubit.”, a scriitorului Ionel Bandrabur originar din oraşul Panciu.

Considerăm istoria bogată, moştenirile culturale, clima, frumoasele peisaje şi vinurile magnifice cu o tradiţie istorică, ca fiind ingredientele noastre pentru a începe construirea industriei turistice pentru oraşul Panciu.

Pentru a ne atinge scopurile vom pregăti şi elabora:

*O strategie sectorială cuprinzătoare pentru promovarea şi dezvoltarea turismului în Panciu care va include ţinte specifice şi un plan de acţiune menit să contribuie la Viziunea noastră Strategică ca „ oraşul Panciu să devină cunoscut pe plan European ca fiind o destinaţie turistică de degustare a vinurilor de primă clasă”

De asemenea dorim să realizăm un Parteneriat Strategic pentru promovarea turismului care va include acţionari cheie din oraşul nostru şi vecinătate.

Munca noastră în dezvoltarea turismului în Panciu este pe acelaşi nivel cu îndrumarile Strategice ale Comunităţii Europene deoarece implementarea acestei priorităţi în cadrul Strategiei noastre va contribui la îmbunătăţirea atracţiilor locale şi de asemenea contribuie la crearea a mai multor slujbe în sectorul serviciilor. Cu acestea ne angajăm să preluăm investiţii în turism şi cultură lucru ce ne va permite să folosim avantajele istorice şi culturale moştenite şi să oferim servicii de calitate turiştilor noştri. Aceste investiţii ne vor permite să păstrăm, să menţinem şi să promovăm bunurile noastre culturale pe termen lung şi să ne mândrim cu propria identitate. Acestea vor duce la îmbunătaţirea competiţiilor avantajoase a sectorului nostru bogat în vinuri şi va adăuga un plus de valoare cu important conţinut calitativ şi de cunoaştere, precum şi valori tradiţionale.

Prin dezvoltarea turismului nostru vom lua în considerare principiul dezvoltarii sustenabile în ceeace priveşte conservarea bunurilor naturale şi culturale, dar cu toate astea redcând presiunea umană asupra mediului care nu poate fi evitată în condiţiile practicării turismului de masă largă.
Şi-n cele din urmă, dorim să creăm turism local la modul în care să asigurăm o stabilitate/balanţă eco-sistemică şi activităţi turistice echilibrate cu elemente integrate pentru intensificarea mediului. Toate acestea vor fi elaborate în detaliu de către noi în Strategia pentru Promovarea şi Dezvoltare a Turismului.

Toate proiectele noastre, care au această prioritate, vor avea ca ingrediente:

* Restaurarea şi valorificarea patrimoniului cultural şi istoric

* Valorizarea resurselor turistice în contextul unei dezvoltări susţinute

*Îmbunătăţirea serviciilor oferite turiştilor vis a vis de locaţiile şi posibilităţilor de recreere. Aceasta ne va permite compensarea lipsei facilităţilor de cazare, printr-o îmbunătăţire a serviciilor oferite turiştilor vis a vis de locaţiile şi posibilităţilor de recreere.

Respectarea ingredientelor, mai sus prezentate va fi misiunea noastră. Credem că în acest fel, la început, vom putea să întrunim obiectivele propuse, şi mai apoi, putând contribui la implementarea Anexei 3 din planul Regional de Dezvoltare 2007-2013.

PRIORITATEA 6:
Includerea Socială

Ţinte cheie

Până în 2013, ne angajăm să obţinem, comparând cu situaţia existentă în oraş:

*50% reânoirea cartierelor şi a spaţiilor de locuit din cadrul Municipiului Panciu
* 100% creşterea încrederii şi implementarea unui mod mai sănătos de trai, a cetăţenilor noştri
* 100% servicii de asistenţă socială la standardele Uniunii Europene
* 100% îmbunătăţirea înspre o societate în care atât indivizii cât şi grupurile să îşi poată dezvolta la maxim propriul potenţial
* 100% acces egal la servicii sociale calitative şi diversificate, în comformitate cu nevoile personale
*100% condiţii de viaţă mai bune pentru cetăţenii noştri

Analize şi Recomandări

În vederea îmbunătăţirilor sectorului social, furnizării de servicii sociale care să conducă la o societate incluzivă, Panciu împărtăşeşte viziunea Planului de Sănătate a Judeţului Vrancea 2004-2007 cât şi în continuare.
Avem responsabilitatea şi ne angajăm să lucrăm şi să asigurăm un standard ridicat de trai pentru cetăţenii şi şanse egale de a avea acces la serviciilor sociale diverse şi de calitate, în conformitate cu nevoile individuale şi grupale. În realizarea muncii noastre vom implica ca şi parteneri oameni importanţi ai comunităţii noastre.
Vrem să obţinem un municipiu Panciu dinamic, bazat pe standarde europene în ceea ce priveşte furnizarea serviciilor sociale, îmbunătăţirea condiţiilor de trai, recunoaştere profesională egală, oportunităţi pentru copiii, tinerii şi adulţii noştri; şi pentru a încuraja fiecare cetăţean al comunităţii să atingă maximul potenţialului său şi astfel să contribuie la dezvoltarea unei societăţi incluzive. Această lucrare o vom realiza consultându-ne cu Direcţia Protecţiei Copilului şi a Asistenţei Sociale Vrancea .
Activitatea noastră, în continuare, se va baza în atingerea standardelor europene în ceea ce priveşte domeniul social aceasta va servi ca exemplu în cadrul regiunii şi mai mult în cadrul municipalităţii în legatură cu standardele protecţiei sociale.
Misiunea şi activitatea noastră va include:
¬ Implicare fundamentală a utilizatorilor şi furnizorilor de servicii,de dezvoltare şi prestare socială, atât în luarea deciziilor cu privire la planificarea şi dezvoltarea serviciilor de dezvoltare cât şi a stabili standarde calitative precum şi trasarea procedurii de înregistrare a plângerilor; identificarea şi soluţionarea problemei atunci când aceasta apare.

*Respectarea drepturile individuale de confidenţialitatea şi intimitate, demnitate personală şi auto preţuire
*Oportunităţi egale pentru dezvoltarea aptitudinilor personale şi a intereselor dar şi acces egal la informaţii relevante dar şi protecţie şi susţinere socială.
*Protecţia drepturilor pentru cei cu grad crescut de risc, cât şi pentru toţi indivizii şi familiile acestora
*Promovarea acţiunilor de advocacy şi a implicării comunitare astfel ca resursele de ajutor social să fie suficiente si astfel să fie acordate tuturor indivizilor din municipiu indiferent de etnie, religie, gen, nivel educaţional

În urma adoptării cadrului general de strategie al oraşului, următorii paşi fiind dezvoltarea strategica a sectorului de includere socială, având un plan concret de acţiune dar şi o listă de acţiuni de intervenţie pentru atingerea obiectivelor propuse. Din ianuarie 2007, marea majoritate a proiectelor noastre vor viza finanţare provenita de la ESF (European Social Fund), acesta servind statele membre în vederea îmbunătăţirii condiţiilor sociale. În plus, după Axa 1 din Programul Regional de Dezvoltare, prioritatea noastră va fi investiţia în modernizarea şi restructurarea sectorului social. Aceasta se va face prin investirea în proiecte care să vizeze reabilitarea, modernizarea echipamentelor spitalelor şi a laboratoarelor aflate în ambulatoriu. Vom colabora îndeaproape cu autorităţile naţionale(ex. Ministerul Muncii Solidarităţii şi Familiei) dar şi cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Vrancea pentru a construi şi formula proiecte de asistenţă şi incluziune socială care nu pot fi susţinute de programele europene. O să co-fiinanţăm aceste proiecte iar Parteneriatului Strategic de Includere Socială din Panciu, acesta va fi cheia de promovare a strângerii de fonduri, acte de caritate care vor duce la modernizarea sectorului social. Pe lângă acestea, vom investi în centre de zi pentru copii, adulţi şi persoane cu disabilităţi, vom dezvolta programe sociale de genul “mese pe roţi” pentru persoane nevoiaşe din zone vulnerabile şi izolate, stabilirea unor centre de primire în regim de urgenţă, centre cu personal medical specializat, oferirea de locuinţe sociale, stabilirea unor centre de consiliere si susţinere etc.Mai departe, programul de includere socială va sprijini proiecte pentru amenajări şi zone de atracţie culturală, spaţii pentru petrecerea timpului liber şi pentru practicarea diferitor sporturi (crearea şi/sau conservarea spaţii recreaţionale, centre pentru tineri etc), în echipamente de informaţii şi comunicaţii (promovând utilizarea eficientă de către cetăţeni a noii tehnologii ), etc şi instruiri legate de dezvoltarea abilităţilor vocaţionale pentru grupurile marginalizate (şomeri, populaţie Rroma tânără etc), acţiuni cu scopul de a creşte securitatea şi prevenirea criminalităţii etc. Cetăţenii şi actorii locali implicaţi în schiţarea, implementarea şi monitorizarea acestor proiecte reprezintă o predicţie pentru asigurarea eficienţa proiectului de regenerare urbană oferind o mai bună corelaţie cu nevoile localnicilor. Pentru realizarea programului de Includere Socială şi de implementarea proiectelor, Panciu va căuta sprijin din partea Direcţia Generală de Asistenţă Socială si Protecţia Copilului şi , de asemenea va stabili Parteneriate Sociale Strategice care vor implica autorităţile locale şi regionale, dar şi reprezentanţi ai sectorului voluntar, al departamentelor serviciilor sociale locale, spitalelor şi a centrelor rezidenţiale. Suntem convinşi că, comunitatea noastră este una puternică. Acest lucru ne încurajează să impunem scopuri măreţe de care până in 2013 Panciu se va mândri, dispunând de un mediu armonios pentru toţi.

Prioritatea 7:
Ameliorara Mediului

Tinte cheie

Aliniat Programului Naţional al Sectorului Operaţional pentru Mediu, până în 2013 ne angajăm să realizăm:
*Îmbunătăţirea semnificativă a apei şi a managementului reciclării deşeurilor în oraş şi în zonele limitrofe cu 75 % (acoperind neviole populaţiei a peste 10000 de louitori) şi cu 30% imbunătăţirea apei şi a managementului reciclării deşeurilor în zona cartierelor.
*Îmbunătăţirea majoră a calităţii mediului în Panciu şi zonele din împrejurimi, prin introducerea unui sistem de reducere a emisiilor la cele mai mici nivele tolerabile şi utilizarea surselor de energie refolosibile în industrie (până la 30%); şi
*Îmbunătăţiri majore a calităţii mediului în Panciu şi împrejurimi introducând măsuri de minimizare a emisiilor nivelul acestea să fie unul de toleranţă şi refolosirea de surse energetice în industrie cu peste 30% ; şi
*Îmbunătăţirea sustenabilităţii protecţiei mediului în special a protejării pădurilor şi a regenerării, şi managementul inundaţiilor la un nivel controlabil.

Analiză şi Recomandări

Lipsa unui management integrat eficient al deşeurilor solide creează serioase probleme. Oraşul are de asemenea probleme serioase în ceea ce priveşte sistemul de apă potabilă curentă care este vechi şi funcţioneză cu ajutorul a mai multor staţii de pompare a apei către locuinţe crescând preţurile peste nivelul mediu naţional. Reabilitarea sistemelor de canalizare existente este de asemenea necesară, de asemenea introducerea gazului în Panciu ambele pentru furnizarea în industrii şi locuinţe, şi pentru instalarea unei centrale de centrale termice.
În următorii ani ne vom concentra pe îmbunătăţirea sistemului infrastructurii a resursei de apă potabilă, canalizare, reţele de distribuţie şi staţia de epurare şi a sistemului de încălzire ca parte integrată a planului urbanistic Panciu.
Vom întreprinde acţiuni pentru a asigura utilizarea unor mari cantităţi de deşeuri lemnoase şi provenite din prelucrarea strugurilor ca sursă de energie reutilizabilă, cu emisii şi costuri scăzute.
În ceea ce priveşte poluarea aerului, condiţiile din Panciu sunt serioase şi îngrijorătoare deoarece traficul rutier greu trece prin oraş neexistând căi ocolitoare. Suntem convinşi că noua şosea de centură va reduce emisiile de gaze în oraş, şi în acelaşi timp, planurile noastre de a transforma Panciu în municipiu oferind servicii pentru peste 50000 de locuitori (inclusiv cetăţenilor din imprejurimi) pot afecta anumite probleme de mediu şi poluare. De aceea vor necesita o abordare rapidă. Pe această cale vom introduce sisteme ecologice pentru transportul urban şi tehnologii non-poluative pentru reabilitarea străzilor. Vom introduce sisteme de măsurare a traficului uşor în zonele intens citrculate, vom dezvolta noi zone verzi în oraş, vom planta cu puieţi de salcâmi şi pini dealurile din împrejurimi, vom observa atent şi vom controla implementarea legislaţiei naţionale în ceea ce priveşte standardele vehicolelor cu emanare de noxe pentru a reduce emisiile industriale şi casnice.
Pentru a ne susţine munca, vom implementa campanii de mediu pentru conştientizarea publicului privind importanţa protecţiei mediului.
Pe lângă acestea, vom garanta că în taote proiectele viitoare, indiferent dacă acestea ţin de infrastructură şi/ sau au un caracter socio-economic, că am construit elemente propice mediului. Vom implementa doar proiecte care conţin o evaluare de impact adecvată şi de succes faţă de mediu şi care certifică faptul că aspectele de mediu sunt părţi integrante în modernizarea industriei noastre a infrastructurii clădirilor şi de asemenea reprezentând o parte esenţială a vieţii noastre zilnice. Oraşul Panciu de asemenea va lucra indeaproaope cu Agenţia Regională şi Naţională de Mediu, cu Consilul Local, Agenţia de Dezvoltare Regională şi cu consultanţi specializaţi în obţinerea scopurilor.

PRIORITATEA 8:
Sănatate

Ţinte cheie

Până în 2013, ne angajăm să realizăm:
*Drepturi egale privind accesul la un tratament medical pentru toţi cetăţenii
*Reabilitarea şi modernizarea infrastructura serviciilor medicale, fiind accesibilă tuturor categoriilor de persoane aflate în nevoie pe zona arondată de Spitalele Oraşului Panciu.
*Extinderea, reabilitarea, modernizarea şi echiparea spitalelor – deja existente- dar şi deschiderea de noi spitale şi clinici medicale
*Un sistem eficient de asistenţă în cazul urgenţelor

Analiză şi Recomandări

În momentul de faţă, Panciu, dispune de două spitale, unul cu - 210 paturi – şi unul de bli cronice , de două centre medicale, o policlinică şi cinci cabinete medicale private, având ca personal un numar de 32 doctori şi peste 100 de asistenţi medicali. Pe lângă acestea, există trei farmacii si o creşă având doar 30 de locuri.
Infrastructura oraşului nu este îndeajuns dezvoltată pentru a susţine viziunea de devenire administrativă şi teritorială a municipiului Panciu. Pe lângă acestea,în ultimii 15 ani, a existat o proastă manageriere şi politică de investiţii care au dus la o deteriorare a sistemului de sănătate, care momentan este sub nivelul standardelor europene.
Problema curentă se referă şi la asigurarea precară a serviciilor medicale oferite de către Spitalul oraşului, care duce lipsă de echipament modern pentru a putea asigura ajutorul medical eficient pacienţilor. Spitalul are urgentă nevoie de un micro laser, de un electro-cardiograf, lampă sciatică, mese şi instrumente medicale pentru intervenţiile minore şi monitorizarea funcţiilor vitale a pacienţilor internaţi în departamenul de urgenţe.
Lipsa spitalului de echipament IT care ar putea asigura o bază de date medicale, o evidenţă a pacienţilor internaţi, consultaţii ambulatorii etc. Pe lângă acestea, Spitalul din Panciu nu are ambulanţe dotate corespunzător şi în momentul de faţă se bazeză pe serviciul de ambulanţă din Focşani pentru transportarea pacienţilor care necesită consultaţii speciale cu specialişti în alte spitale.Pentru acest tip de servicii, Spitalul Panciu plăteşte 2-3 milioane (60-80 euro ) per pacient, costurile sunt suportate de către spital.
Deci, pentru concretizarea acestor priorităţi, în lipsa unui spital nou construit şi a centrelor medicale moderne, ne concentrăm pe urgentarea dotării spitalului cu echipamentele necesare şi cu una –două ambulanţe. În continuare, ne vom concentra atenţia pe crearea unor baze de date suportate de un sistem IT şi prin elaborarea unor măsuri de urgenţă în conformitate cu reglementările de mediu european privind colectarea, acumularea şi procesarea deşeurilor sanitare. A se nota faptul că spitalul din Panciu tratează 3500 pacienţi pe an şi procesează deşeurile medicale de la unităţile medicale din Panciu şi imprejurimi, astfel acoperind o zonă cu o populaţie de peste 50000 de locuitori. Adresarea către această problemă de mediu este imperativă altfel vom fi in neconformitate cu standardele, normele şi reglementările impuse de Uniunea Europeană în această zonă fapt ce va duce la închiderea unicului spital.
Apoi, ne vom strădui să restabilim balanţa dintre serviciile de sănătate primare şi secundare afectate de evoluţia sistemului sanitar din timpul ultimilor ani şi să reabilităm şi să modernizăm centrele ambulatorii cu echipamente moderne în vederea investigărilor, recuperărilor şi a fizioterapiei. Credem că acestea vor înlocui povara tratamentului spitalicesc din singurul spital unde costurile sunt ridicate şi controlul lipseşte. Astfel, spitalizarea va avea loc doar în cazurile dificile, operaţii, cel mult înainte de ziua intervenţiei reducând astfel la jumătate durata actuală de spitalizare. Ca şi o părere, pentru reduceri ulterioare a costurilor şi asigurarea accesului către doctorii şi asistentele din spital propunem să amplasăm departamentele ambulatorii în apropierea spitalului în centre mici de diagnoză şi tratament care pot conduce la oferirea unor tratamente de calitate la costuri scăzute prin folosirea echipamentelor şi a personalului din spital. În acelaşi timp securitatea serviciilor medicale va fi securizată.
Situaţia de mai sus este sub standardele europene şi de aceea necesită o urgentare a soluţionarii acesteia.
Continuarea muncii de reabilitarea şi creştere a calităţii spitalului din Panciu, va fi una dintre priorităţile noastre. Panciu nu poate fi un municipiu modern, care să întrunească standardele europene, până în 2013, fără construcţia unui spital nou cu aproximativ 300 de paturi şi bineînteles şi reabilitarea , după normele europene, a spitalului de boli cronice Pe lângă investiţia majoră în infrastructura oraşului, noi schiţăm şi implementăm proiecte care se doresc a fi o modalitate de reducere a inegalităţilor din sectorul medical din Panciu prin promovarea stării de sănătate şi a şanselor egale.

În special vom schiţa şi implementa proiecte care ţintesc spre:

*Reducerea inegalităţilor din sectorul medical la nivelul oraşului şi a zonelor învecinate.
*Reducerea răspândirii bolilor cardiovasculare, diabet, cancer, sănătatea reproducerii etc,
*Îmbunătăţirea calităţii vieţii şi asigurarea unei independenţe persoanelor vulnerabile- persoane cu probleme de învăţare şi creşterea numărului de persoane ajutate să locuiască acasă.
*Reducerea răspândirii bolilor mentale, în special printre persoanele şi grupurile cu risc ridicat, persoanele cu probleme psihice fiind susţinute să ducă o viaţă independentă;
*Creşterea numărului de persoane care beneficiază de tratament în ambulatoriu cu medicamente ducând la scăderea persoanelor care consumă droguri, alcool şi tutun.
Parteneriatul Strategic privind Sectorul Medical se va contura. Acest parteneriat va fi responsabil în furnizarea direcţiilor strategice pentru modernizarea sistemului de asistenţă medicală şi contribuie la strângerea de fonduri şi securizarea co-finanţării externe a proiectelor din sectorul medical. Marea majoritate a proiectelor vor viza fonduri externe UE, sub Axa 1 a Programului de Dezvoltare Regional, cu toate astea va fi nevoie şi de o contribuţie semnificativă din partea sectorului privat şi a organizaţiilor non-guvernamentale cât şi din partea statului şi a autorităţilor locale.Investiţii în sectorul de sănătate sunt de regulă foarte costisitoare. Cadrul nu oferă informaţii asupra costurilor reale ale Strategiei, dar doar informează în legătură cu resursele şi originea lor necesare pentru implementarea Strategiei Panciu.

PRIORITATEA 9:
Tineret, Sport şi Cultură

Ţine cheie:

Până în 2009 se va construi un Centru de Tineret modern în Panciu, pentru iniţiativele şi proiectele tinerilor, oferind informaţii, servicii de consiliere, formare, precum şi spaţiul şi dotările necesare unei game largi de activităţi.
Până în 2010 numărul reprezentanţilor aleşi din rândul tinerilor va creşte în mod considerabil, cu 40 %, contribuind crearea mediului politic prin promovarea cetăţenilor tineri, capabil şi cu orizonturi largi, care au abilităţile necesare pentru a lua iniţiativa şi pentru implementarea obiectivelor şi acţiunilor din strategie.
Până în 2008 oraşul Panciu va avea propriul său Club Sportiv Municipal, cu următoarele secţiuni: fotbal, karate, atletism şi karting. Echipa de fotbal va fi promovată în divizia superioară, iar echipa de karate va aduce acasă medalii de la campionatele europene şi naţionale.
Până în 2013 oraşul Panciu va avea un Complex sportive modern ce va include: o sală de sport cu 400 de locuri, un bazin de înot şi terenuri sportive pentru fotbal, tenis, handbal, volei, baschet şi carting.
Până în 2012 se vor lansa lucrările de renovare şi extindere a Casei de Cultură şi a Bibliotecii din Panciu.
Până în 2010 se va înfiinţa un mic Centru Mass Media care va cuprinde toate ziarele locale, un post de radio şi un post de televiziune.
Până în 2012 oraşul Panciu va deveni un centru cultural recunoscut în regiune, prin intermediul trupelor de teatru de tineret, artişti din domeniul muzicii, artelor plastice şi artizanatului, care vor păstra patrimonial cultural tradiţional existent prin prezentarea şi transmiterea sa către noile generaţii valorizând în acest fel moştenirea culturală şi tradiţiile locale la o dimensiune europeană ce va promova multiculturalismul.

Analiză şi recomandări cheie

Panciu a început deja să investească în dezvoltarea diverselor ramuri sportive. Atât autorităţile locale, cât şi comunitatea oamenilor de afaceri acordă o mare atenţie acestui aspect, sprijinind echipa locală de fotbal şi cea de karate. Drept urmare, sportivii din Panciu au câştigat recent medalii la campionate şi concursuri de la nivel naţional, european şi internaţional. Ţinta noastră principală în acest domeniu este să înfiinţăm un Club Sportiv Local, ca va reprezenta un cadru profesionist pentru practicarea sportului de performanţă, dar în acelaşi timp şi pentru activităţi sportive desfăşurate de cei care doresc să îşi menţină o condiţie fizică sănătoasă. Finanţarea acestui club va fi asigurată dintr-o varietate de surse: contribuţii de la bugetul local, subvenţii de la Agenţia Naţională pentru Sport, sponsorizări.

În domeniul tineretului, unul dintre obiectivele noastre majore este să mărim numărul tinerilor care participă în viaţa comunităţii şi să investim în crearea unei noi clase politice, administrative şi economice de tineri specialişti, pentru a asigura o creştere stabilă şi fundamentul dezvoltării oraşului. Ţintele noastre în toate sectoarele sunt ambiţioase şi necesită multe eforturi nu doar pentru implementare, dar şi pentru asigurarea sustenabilităţii intervenţiilor întreprinse, pentru a putea obţine valoarea optimă din utilizarea resurselor şi pentru a transforma Panciu într-o municipalitate bogată cunoscută drept destinaţia europeană nr. 1 pentru calitatea vinului şi turism rural.

Se va pune mult accent totodată pe construirea şi consolidarea relaţiilor parteneriale cu autoritatea naţională pentru tineret şi autoritatea naţională pentru sprijinirea iniţiativelor tinerilor, precum şi cu organizaţii de tineret de la nivel European, cu scopul de a lărgi orizonturile europene pentru tinerii noştri şi pentru a putea învăţa, disemina şi aplica cele mai bune practice în comunitatea noastră.
Abordarea noastră este şi în conformitate cu Comisia Europeană pentru Programe de Tineret, care oferă tinerilor oportunităţi pentru mobilitate şi participare activă în construirea Europei mileniului trei. Urmăreşte să contribuie la realizarea unei Europa a cunoaşterii şi să creeze o arenă pentru cooperare în domeniul politicilor de dezvoltare a tineretului, pe baza educaţiei non-formale. Încurajează conceptul de învăţare continuă şi dezvoltarea abilităţilor şi competenţelor care promovează cetăţenia activă.
Programul pe care intenţionăm să îl urmăm, pentru a ne îndeplini ţintele, caută să menţină un echilibru între dezvoltarea personală şi activităţile colective în toate sectoarele societăţii, în timp ce urmăreşte obiectivele de mai jos:

• Facilitarea integrării tinerilor în societate şi încurajarea spiritului de iniţiativă.
• Ajutarea tinerilor să obţină cunoştinţe, abilităţi şi competenţe şi să recunoască valoarea unor astfel de experienţe.
• Permiterea exprimării libere a tinerilor în spiritul solidarităţii lor în Europa şi în lume, precum şi lupta împotriva rasismului şi xenofobiei.
• Promovarea unei mai bune înţelegeri a diversităţii culturii şi patrimoniului nostru comun European şi a valorilor noastre comune
• Sprijinirea eliminării tuturor formelor de discriminare şi promovarea egalităţii la toate nivelele societăţii.

Pe parcursul implementării strategiei, vor fi concepute şi implementate mai multe proiecte pe linia acestor obiective.
Credem că planurile şi recomandările noastre vor pava un drum solid pentru viitorul tinerilor noştri şi vor aduce Europa Cunoaşterii şi în comunitatea noastră. Vom căuta sprijin în Fondurile Structurale Europene şi vom pregăti proiecte care să se potrivească criteriilor Programului Regional Operaţional, în cadrul Axei 1şi 3.

PRIORITATEA 10:
Societatea Civilă

Ţinte cheie:

Pentru a deveni o municipalitate cu standarde, valori şi norme înalte, suntem pe deplin conştienţi de nevoia de a sprijini dezvoltarea societăţii civile în Panciu şi suntem hotărâţi să ducem înainte implementarea următoarelor iniţiative în această privinţă:
Până în 2013 Panciu va găzdui un eveniment de nivel naţional, de mare importanţă pentru dezvoltarea sectorului ONG din România (Conferinţa Naţională a Sectorului ONG sau un Forum ONG pentru Dezvoltarea sustenabilă a Sectorului);
Înfiinţarea unui Centru de resurse pentru ONG-uri la nivel local pentru a promova iniţiativele de asociere, de a sprijini acţiunile şi proiectele ONG-urilor şi de a contribui la clădirea şi consolidarea capacităţii acestui sector pentru a-şi îndeplini mai bine funcţiile în cadrul societăţii civile. Centrul va furniza informaţii, îndrumare şi servicii de suport atât ONG-urilor din Panciu, cât şi celor situate în cele 10 comune învecinate, pentru a unifica forţele într-o acţiune comună pentru dezvoltarea sustenabilă a întregii zone.
Până în 2010 Primăria Panciu va concepe şi va asigura funcţionarea Fondului de Dezvoltare Comunitară (FDC). Acesta va fi înfiinţat în parteneriat cu alte instituţii publice şi în special cu comunitatea oamenilor de afaceri, cu următoarele obiective:
Să sprijine scheme de finanţare pentru proiecte mici pentru a încuraja ONG-urile din Panciu să întreprindă proiecte adresate problemelor din comunitate, pe baza unor solide criterii de eligibilitate şi pe principiul transparenţei, competitivităţii şi promovării parteneriatului.
Să reprezinte un cadru de parteneriat între diverşi factori interesaţi la nivelul oraşului, pentru o varietate de iniţiative pentru a sprijini dezvoltarea comunităţii;
Până în 2010, Primăria Panciu va fi recunoscută pentru modul său de lucru bazat pe consultare, transparenţă şi valori democratice cu actorii societăţii civile, în timp ce o serie de procese de consultare vor însoţi selectarea celor mai importante proiecte pentru dezvoltarea municipiului, iar Biroul de Consultanţă pentru Cetăţeni va pregăti rapoarte lunare şi date statistice privind opinia cetăţenilor, în colaborare cu reprezentanţii ONG-urilor, ce vor fi prezentate la întâlnirile Consiliului local.

Analiză şi recomandări cheie

Societatea civilă este un termen utilizat pentru a descrie conceptul sau activitatea dintr-o ţară ce nu se încadrează nici în structura de stat şi nici în sectorul afacerilor. În ultimii ani se mai vehiculează şi termenul de “cel de-al treilea sector al societăţii”, în acest caz statul şi sectorul afacerilor reprezentând primele două sectoare.
Când se utilizează termenul de societate civilă, se are în general în vedere o categorie de organizaţii numite “organizaţii non-profit” sau simplu, “sectorul non-profit” sau “umanitar”. Sectorul non-profit existe în multe forme de dezvoltare, de la un stadiu foarte avansat în SUA şi Europa de Vest, la un stadiu incipient în Europa de Est, inclusiv România.
La un nivel primar, fiecare dintre noi ca indivizi formăm societatea civilă. Dar cel mai adesea, ne referim la organizaţiile şi grupurile care compun societatea civilă. Şi pentru că există foarte multe tipuri de organizaţii (fundaţii, asociaţii, sindicate, ligi studenţeşti, societăţi de caritate etc,) termenul atotcuprinzător pentru ele este cel de “organizaţie neguvernamentală” sau ONG.

ONG-urile reprezintă un important grup de instituţii în România, care definesc spaţiul dintre sectorul economic şi stat. Prin flexibilitatea lor, capacitatea de a coagula interesele şi preocupările comunităţii şi de a stimula iniţiativa privată pentru interesele de ordin public, ele sunt parteneri de încredere în acest efort de tranziţie economică şi socială pe care îl parcurge România din 1989.

La nivelul oraşului Panciu, sectorul ONG este foarte puţin dezvoltat. ONG-uri din Focşani sau Bucureşţi au fost prezente şi active cu proiecte implementate şi în Panciu, iar Primăria Panciu are o atitudine deschisă şi a încercat să sprijine iniţiativele ONG-urilor, fie cu resurse materiale locale, fie prin parteneriat instituţional cu asigurarea co-finanţării anumitor proiecte.

Datorită faptului că una dintre ţintele noastre este ca Panciu să devină un centru administrativ pentru o populaţie de peste 50 000 de locuitori (aproximativ 10 000 din Panciu şi 40 000 din comunele învecinate), cu tot ceea ce implică acest lucru, următoarele tipuri de ONG-uri ar putea aduce o valoare în plus şi o importantă contribuţie la programele de dezvoltare propuse prin strategie:
*Furnizori de formare profesională;
* Organizaţii umbrelă în sectorul dezvoltării afacerilor, pentru a putea reprezenta interesele proprietarilor cramelor de vinuri în relaţia cu alţi factori interesaţi.;
*Organizaţii culturale pentru a contribui la conservarea şi valorizarea patrimoniului cultural şi diseminarea valorilor europene în rândul cetăţenilor;
*Organizaţii care promovează participarea cetăţenească pentru a contribui la creşterea gradului de implicare a cetăţenilor în procesul luării deciziilor;
*Cluburi sportive pentru a putea răspunde cererii mari a tinerilor şi cetăţenilor de vârstă medie de a practica atât sport de performanţă, cât şi sport de agrement.
*ONG-uri de tineret pentru a asigura implicarea adolescenţilor în viaţa comunităţii, educarea lor în spiritual valorilor moderne europene, pe care oraşul nostru doreşte să le sprijine şi legătura tinerilor din oraş cu alte grupuri similare din Europa.
*ONG-uri de dezvoltare rurală pentru a concepe proiecte care să conducă la diminuarea diferenţelor dintre zonele rurale şi urbane şi la modernizarea comunităţilor rurale din jurul oraşului Panciu.;
*Furnizori de servicii sociale;

Intervenţiile noastre pentru dezvoltarea sectorului societăţii civile în Panciu urmăresc:

Promovarea spiritului de asociere la nivelul oraşului:
Organizarea de evenimente publice cu participarea ONG-urilor active şi de succes la nivel naţional, regional şi judeţean (inclusiv poveşti de succes, exemple de bună practică, scurte cursuri de formare despre înfiinţarea şi gestionarea unui ONG)
Găzduirea unui eveniment major pentru dezvoltarea sectorului societăţii civile din România, cum ar fi : un târg ONG naţional sau regional, forumuri ONG pe diferite teme, conferinţe
Conceperea şi multiplicarea unei broşuri despre înfiinţarea şi gestionarea unui ONG;
Includerea unei secţiuni ONG pe pagina web a Primăriei;
Organizarea de vizite în oraşe cu ONG-uri dezvoltate, inclusiv vizite la: centre de resurse ONG, evenimente cum ar fi Gala Societăţii Civile

Sprijinirea activităţii ONG-urilor care funcţionează în Panciu prin:
Oferirea de spaţii gratuite sau cu chirii mici pentru ONG-urile existente sau cele nou înfiinţate
Organizarea de formare continuă în domeniul PCM, Management şi Parteneriat ONG între administraţiile publice şi sectorul societăţii civile
Înfiinţarea unui Fond de Dezvoltare Comunitar;

Creşterea participării cetăţeneşti şi întărirea parteneriatului dintre administraţiile publice, sectorul de afaceri şi sectorul ONG, pe probleme comunitare prin intermediul:
Invitării periodice a ONG-urilor la procesele de consultare publică ce privesc iniţiativele primăriei
Întâlnirilor regulate cu participarea ONG-urilor şi a sectorului de afaceri pentru a contribui la sensibilizarea “conştiinţei cetăţeneşti” şi la sprijinirea sectorului ONG prin donaţii şi sponsorizări
Întâlnirilor de consultare periodice cu reprezentanţii ONG-urilor cu privire la proiectele cele mai importante ale municipalităţii.

7. OBIECTIVE

În vederea îndeplinirii viziunii şi scopului nostru strategic, am asimilat lecţiile pe care le-am învâţat din experienţa altor oraşe de mărime similară din Europa care au reuşit să îşi modifice cu succes traiectoria. Am transpus aceste lecţii într-un important set de obiective pe care oraşul nostru trebuie să le atingă în drumul său spre succes.

Aşadar, Strategia Panciu – Cadrul General stabileşte următoarele obiective generale şi imediate, ca direcţii pentru îndeplinirea viziunii şi priorităţilor strategice. Acestea sunt:

Obiective Generale

Până în 2013, Panciu va deveni al treilea municipiu din judeţul Vrancea şi va cuprinde în totalitate actualul oraş Panciu şi cartierele, unindu-le într-o singură unitate teritorial-administrativă şi economică funcţională de care cetăţenii să fie mândri.

Până în 2013, Panciu va avea o economie puternică, o rată scăzută a şomajului şi o forţă de muncă bine pregătită şi o perspectivă sustenabilă de viitor bazată pe resurse, cunoştinţe şi atuuri locale.

Până în 2013, Panciu va găzdui un Evenimentul european Degustarea Vinului şi va deveni cunoscut ca centru de degustare şi producţie viti-vinicolă de calitate şi drept una dintre cele mai mari atracţii turistice din Regiunea Sud Est din România.

Până în 2013, Panciu va fi o municipalitate modernă, cu un mediu înconjurător ameliorat, populaţie sănătoasă, tineri mulţumiţi şi cetăţeni care cred în ideea de comunitate.

Obiective imediate

Stabilirea direcţiilor şi crearea unui plan operaţional de acţiune pentru integrarea oraşului şi a zonei adiacente pentru a le integra într-o singură unitate administrativă urbană funcţională de care cetăţenii să poată fi mândri.

Întărirea capacităţii de administrare a oraşului, ducând la o putere de susţinere din partea autorităţilor locale pentru categoriile defavorizate de cetăţeni, bazată pe principii, valori atât morale cât şi etnice.

Crearea unui parteneriat strategic( autorităţi locale, poliţie, servicii medicale şi sociale, agenţii loacale, şcoli, biserică, agenţi comerciali etc.) care vor putea să lucreze în vederea întrunirii nevoilor cetaţenilor urbei.

Construirea unei economii puternice locale, un mediu sănătos de afaceri, care să furnizeze şanse egale întregii comunităţi, crescând productivitatea şi astfel venitul local va fi unul de peste medie , atât la nivel zonal cât şi la nivel naţional.

Crearea forţei de muncă specializate, pregatirea fiind făcută în şcoli şi centre de specialitate

Creearea de condiţii sănătoase pentru o populaţie sănătoasă, unde cetăţenii au acces la servicii medicale de calitate.

Dezvoltarea şi implementarea de acţiuni de protecţie a mediului, indiferent că este vorba de proiecte mai noi sau mai vechi.

Dezvoltarea ofertei de turismului tradiţional şi cultural, prin susţinerea infrastructurii, a evenimentelor şi a activităţilor bazate pe folclor, festivaluri, expoziţii care sunt foarte populare atât printre vizitatori cât şi printre locuitori.

Creearea unui sistem local de transport, eficient (ex. minibuze etc.) cu legături care să dea posibilitatea oamenilor să se deplaseze atât în interior cât si în exterior, rapid, eficient şi ieftin.

Promovarea inclusiv a valorilor şi normelor europene, astfel fiecare este preţuit – rezidenţi, noi veniţi, turişti, şi astfel fiecare poate participa la viaţa urbei.

Întărirea societăţii civile a organizaţiilor non-guvernamentale.

Scăderea migraţiei tinerilor din Panciu, prin încurajarea tinerilor la o participare activă în viaţa urbei; la construcţia noului oraş, prin activităţi variate de sport, muzică, cultură etc.

8. ORGANIZARE INSTITUŢIONALĂ

 

Pentru perioada 2007-2013, Cadrul Strategic stabileşte 10 priorităţi pentru Panciu, în vederea atingerii viziunii.

Credem că viziunea noastră pentru Panciu nu poate fi realizată fără implicarea activă a factorilor interesaţi şi membrilor comunităţii într-un angajament colectiv, prin asumarea acestei viziuni şi a responsabilităţii pentru implementarea ei.

De aceea propunem următoarele adaptări instituţionale pentru a sprijini implementarea acţiunilor care constituie priorităţile strategiei, şi anume:

Înfiinţarea unui Comitet de Conducere al Strategiei cu baza în comunitatea largă – care să fie forţa motrice a proceselor din comunitate şi să fie compus din reprezentativi ai sectoarelor din comunitate. Comitetul de Conducere se va concentra asupra ghidării procesului de îndeplinire a viziunii comunităţii, generarea participării comunităţii, participarea la leadership şi asigurarea acestuia în organizarea evenimentelor comunitare din cadrul acestui proces. Comitetul va realiza proiectarea diverselor produse care vor servi drept bază pentru consultare în comunitate. Membrii Comitetului de Conducere vor participa la o serie de întruniri după cum se menţionează mai departe. Organizaţiile de advocacy existente, purtătorii de cuvânt din mediul rural şi urban, cetăţenii preocupaţi, interesele oamenilor de afaceri şi sectorului de turism ar trebui reprezentaţi în acest Comitet. Sugestia este ca el să fie compus din aproximativ 10 membri.

Consiliul Local va conduce acest proces. Cunoştinţele şi perspectiva globală asupra dificultăţilor şi oportunităţilor deţinute de Consiliu sunt extrem de valoroase. Consiliul Local poate încuraja cu eficacitate publicul să participe în procesul de planificare. Consiliul va fi implicat la toate etapele procesului de planificare şi îl va ghida prin intermediul Comitetului de Conducere. Consiliul va da aprobarea finală asupra direcţiilor prioritare strategice.

Personalul Primăriei – coordonat şi condus de primarul oraşului Panciu poate oferi suport şi ghidare în acest proces. Ei cunosc în detaliu condiţiile actuale şi pot oferi puncte de vedere importante asupra operaţiunilor, ideilor de schimbare şi îmbunătăţire. Ei vor conduce implementarea procesului la toate etapele, în special planificarea acţiunilor. Membri cheie ai personalului vor face parte din Comitetul de Conducere al strategiei. Ar fi utilă înfiinţarea unui Comitet Consultativ pentru a formaliza implicarea personalului.

Cetăţenii şi oamenii de afaceri – localnicii pot să-şi exprime cel mai eficace aspiraţiile pe termen lung pentru comunitate. Membrii comunităţii şi organizaţiile vor fi încurajaţi şi provocaţi să gândească strategic, să stabilească priorităţi şi să devină parteneri în implementare. Ei vor implicaţi fie personal, fie prin intermediul organizaţiilor în sesiunile de prelucrare a viziunii şi în echipele de planificare a acţiunilor.

Consultanţi/Facilitatori – vor aduce exemple de bune practici şi vor ajuta la conceperea, îndrumarea şi susţinerea procesului în general. Ei vor oferi expertiza necesară consolidării comunităţii şi vor stabili planificarea strategică, strângerea de date şi analizarea lor, vor facilita grupurile de lucru şi atitudinea pro-activă a administraţiei în pregătirea programelor operaţionale, planurilor de acţiune şi proiectelor mature ce vor atrage fonduri servind astfel unor interese variate şi pe termen lung ale comunităţii.

Mai departe vom înfiinţa un Grup de Dezvoltare Strategică şi o Unitate de Implementare a Strategiei, în cadrul primăriei.

Grupul de Dezvoltare Strategică, compus din şefi de departamente şi condus de către Primar va deveni Corpul Executiv al Comitetului de Conducere al Strategiei, în timp ce Unitatea de Implementare a Strategiei va funcţiona ca un organism responsabil de conceperea, implementarea, monitorizarea şi evaluarea programelor şi proiectelor dezvoltate pentru îndeplinirea viziunii strategice. Unitatea de Implementare a Strategiei va juca un rol crucial în conceperea proiectelor ce urmează să fie depuse pentru programele de Fonduri Structurale.

În plus, Primăria Panciu va elabora un program operaţional ce va transpune Planul de acţiune strategic într-un Plan de Implementare comprehensiv cu mandate clar definite şi responsabilităţi împărţite între toţi actorii implicaţi în munca de atingere a viziunii.

De asemenea, Primăria Panciu va stabili un Sistem de monitorizare a strategiei şi un Plan de revizuire a performanţei optime, monitorizând, evaluând şi măsurând cu periodicitate rata îndeplinirii direcţiilor strategice, iar în final vor raporta aceste date cetăţenilor.

Nu în ultimul rând, oraşul Panciu va crea totodată un Parteneriat Strategic sectorial cu instituţiile şi organizaţiile cheie atât din oraş, cât şi din judeţ, pentru a asigura intervenţii în cadrul domeniilor prioritare şi direcţii strategice de dezvoltare socio-economică, implementare de politici, modernizare instituţională şi administrativă, regenerare industrială, de mediu şi infrastructură, care să fi în concordanţă cu priorităţile şi măsurile de la nivel naţional, regional şi european.

9. MONITORIZARE ŞI EVALUARE

Recunoaştem faptul că pentru a fi mai eficace în munca noastră trebuie să avem un Cadru de Management al Performanţei (CMP). Acesta ne va permite să monitorizăm eficacitatea strategiei în ce priveşte atingerea ţintelor pe care le-am stabilit, prin furnizarea informaţiei relevante despre performanţa înregistrată şi monitorizare şi evaluare asociată. Mai jos prezentăm abordarea pe care o propunem.

Cadrul de Management al Performanţei

Primăria, pe baza practicilor din Europa va concepe şi va înfiinţa un model pentru a sprijini activitatea Parteneriatului Strategic şi va dezvolta un Cadru de Management al Performanţei. Noi nu preconizăm adoptarea modelului Parteneriatului Strategic ca o cerinţă statutorie, dar suntem convinşi că revizuirea periodică a performanţei prin Cadrul de Management al Performanţei este absolut necesar şi trebuie aprobat de Primăria, cu următoarele cerinţe:

Revizuirea performanţei – monitorizarea şi măsurarea progresului înregistrat în atingerea ţintelor şi punctelor marcante pentru oraş, inclusiv măsurarea progresului înregistrat în atingerea ţintelor identificate drept prioritate şi verificarea plauzibilităţii acţiunilor pentru stabilite. Acest lucru va include monitorizarea progresului în implementarea proiectelor şi raportarea acestui progres în relaţie cu ceea ce s-a stabilit prin contract.

Revizuirea Parteneriatului – analizarea succesului activităţii şi operaţiilor din cadrul Parteneriatului Strategic şi a valorii în plus pe care o aduce implementării strategiei.

Planificarea Modernizării– prin adresarea directă a punctelor slabe identificate şi revizuirea plaurilor de modernizare ale Parteneriatului Strategic pentru a informa revizuirea planurilor de acţiune sectoriale ce ţintesc atingerea viziunii strategice. În acest proces, Primăria va ajuta Parteneriatul Strategic să dezvolte, să revizuiască şi să monitorizeze în mod regulat cadrele sectoriale de implementare şi să ducă înainte priorităţile sectoriale prin atingerea ţintelor cheie. Aceste cadre vor forma totodată un motor critic în ce priveşte recunoaşterea dată tuturor factorilor interesaţi şi rolului de leader acordat administraţiei locale, ca parte importantă din drumul către dezvoltarea oraşului în conformitate cu direcţiile strategice.

Revizuirea performanţei – prin monitorizarea şi evaluarea unei serii de ţinte cheie şi indicatori incluşi în Cadrul de Măsurare a Performanţei, permiţând astfel Parteneriatului Strategic şi autorităţilor locale să monitorizeze, să revizuiască şi să evalueze cu regularitate „distanţa în micşorare” faţă de îndeplinirea priorităţilor naţionale şi regionale, cum ar fi ţintele plafon şi cele locale, în special cele legate de coeziunea comunităţii, atractivităţii şi accesibilităţii oraşului şi toate celelalte oportunităţi. Fiecare ţintă cheie şi măsurile asociate de performanţă vor fi structurate în cadrul fiecărei priorităţi a strategiei oraşului, la a cărei realizare contribuie. Strategia conţine ţintele cheie în timp ce Sistemul de Management al Performanţei conţine indicatorii de performanţă asociaţi ţintelor strategice. Primăria va concepe totodată un instrument de monitorizare computerizată care să însumeze aceste ţinte şi indicatori şi să formeze astfel baza de alocare a fondurilor şi ţintind resursele principale. Va facilita totodată raportarea realizărilor noastre în domeniul dezvoltării şi vor servi ca instrument de control pentru evaluarea implementării Planului de Acţiune al strategiei oraşului. Acest instrument ne va permite să raport cu regularitate Consiliului Local şi să demonstrăm în mod vizibil că ne adresăm punctelor urgente din comunitate pentru a permite cetăţenilor să se bucure de o calitate constantă a nivelului de trai, indiferent de circumstanţele personale sau de zona în care trăiesc.

Mai departe vom concepe şabloane de monitorizare pentru fiecare dintre priorităţile sectoriale. Aceste şabloane vor fi utilizate de Primărie şi vor servi drept bază de pornire pentru rapoartele oficiale cu privire la realizarea ţintelor strategice.

Şabloanele de monitorizare şi raportare vor face parte integrantă din Cadrul de Măsurare a Performanţei.

Metodologie, proces şi organizare

Monitorizarea şi evaluarea stadiului de implementare a Strategiei va fi realizată la nivelul fiecărei priorităţi strategice, prin utilizarea unui sistem comun de indicatori cantitativi şi calitativi, prezentat în Cadrul de Măsurare a Performanţei. Calitatea, acurateţea, eficienţa şi eficacitatea acţiunilor întreprinse vor reflecta modul în care sunt realizat obiectivele strategiei şi ţintele. Analiza, printre altele, va urmări şi gradul de satisfacere al cetăţenilor, impactul asupra implementării proiectelor şi calitatea respectării standardelor naţionale şi europene..

În procesul de evaluare vom include o perspectivă complexă, conform unor criterii şi etape multiple. Ne propunem următorii paşi de evaluare:
Evaluarea continuă (auto-evaluarea) – la nivelul fiecărui parteneriat strategic implicat în procesul de implementare pentru identificarea la timp a riscurilor potenţiale.
Evaluarea intermediară – la fiecare şase luni, pentru a introduce schimbările necesare şi acţiuni corective atunci când este necesar.
Evaluarea finală – cu participarea tuturor factorilor interesaţi în strategie, pentru a urmări măsura în care au fost realizate obiectivele.
Evaluarea ex-post – o activitate menită să identifice efectele pe termen lung şi sustenabilitatea efectelor pozitive.

Procesul de monitorizare şi evaluare va fi realizat la nivelul Primăriei de către o echipă formată din 4-5 angajaţi permanenţi (Unitatea de Implementare a Proiectelor) care vor fi responsabili de implementarea de zi cu zi, monitorizarea şi revizuirea implementării Planului de Acţiune Strategic, dar vor fi şi responsabili de conceperea proiectelor pentru realizarea obiectivelor. Echipa va produce totodată rapoarte asupra rezultatelor proceselor de monitorizare şi evaluare (frecvenţa va fi determinată mai târziu). Rapoartele vor sta la baza planurilor de măsuri ce vor fi înaintate Parteneriatelor Strategice şi Consiliului Local. Rapoartele de evaluare vor fi totodată făcute publice.
În plus, ne propunem să utilizăm rezultatele proceselor de evaluare şi monitorizare pentru a construi o bază de date completă ca sursă de informaţii pentru pregătirea strategiilor sectoriale, programelor şi proiectelor sectoriale operaţionale ce urmează a fi depuse pentru atragerea de Fonduri Structurale. Echipa de implementare a strategiei va fi responsabilă de actualizarea şi întreţinerea bazei de date a primăriei şi participarea la dezvoltarea unui catalog de indicatori de performanţă ce vor servi drept bază pentru activităţile viitoare.

În Partea 8 – Organizare instituţională, sunt oferite detalii în plus legate de rolul şi atribuţiile Comitetului de Conducere a Strategiei, care va avea un rol crucial în conducerea implementării Strategiei şi va garanta că rezultatele monitorizării, revizuirii şi evaluării sunt luate în calcul pentru măsurile de îmbunătăţire a procesului de implementare a strategiei.

10. RESURSE

Implementarea Strategiei oraşului va necesita o combinaţie de resurse umane, materiale şi de capital.

Capitalul uman sunt cetăţenii noştri, liderii politici şi din domeniul afacerilor, şi personalul specializat al Primăriei, Consiliului Local şi tuturor partenerilor ce participă la implementarea strategiei.

Resursele de capital sunt resursele alocărilor din bugetul de la nivel local, naţional şi judeţean, ajutoare de stat, surse de finanţare europeană, resurse private ale investitorilor locali, investitori străini, resursele persoanelor care se reîntorc din străinătate, şi surse din loterie, sectorul non-profit, sponsorizări etc.
Resursele materiale sunt clădirile, amenajările industriale, pământul, apa, produsele naturale, siturile arheologice etc.

Disponibilitatea tuturor acestor resurse şi utilizarea lor eficace vor determina oraşul Panciu să îşi realizeze viziunea oraşului.

Avem suficiente resurse disponibile şi cum le vom combina şi utiliza pentru viitorul oraşului nostru?

Suntem conştienţi că majoritatea dintre resursele noastre publice sunt deja angajate în întreţinerea serviciilor publice existente, dar practicile europene ne spun că oraşele moderne nu se bazează doar pe fonduri publice pentru transformarea viziunii în realitate. Oraşele moderne din Europa utilizează multe alte oportunităţi de a asigura fonduri suplimentare, în special din direcţia guvernelor centrale şi regionale, Uniunea Europeană, organizaţii caritabile, loterii, jocuri, mărci înregistrate şi investitori privaţi.

Suntem hotărâţi şi dedicaţi ideii de a face din Panciu un oraş european modern şi ne vom strădui să urmăm practici din Uniunea Europeană şi să combinăm toate resursele publice, private şi de alt tip în implementarea Strategiei. Integrarea ţării noastre în Uniunea Europeană, programată pentru 1 ianuarie 2007, sprijină de asemenea planurile noastre şi este în acord cu viziunea noastră. Accesul la instrumentele financiare ale Uniunii Europene din ianuarie 2007, în special accesul la Fonduri Structurale, ne-ar permite să implementăm o mare parte (aproximativ 70%) din acţiunile propuse de noi (vezi Anexa 2 – Acţiuni Propuse pentru Implementarea Priorităţilor Strategice ale oraşului). Acest lucru este fezabil.

Ca o ilustrare: România va primi în jur de 17,2 miliarde de euro din Fondurile Structurale şi de Coeziune. Dacă Panciu reuşeşte să utilizeze aproximativ 0,1-0,2 % din totalul de fonduri europene disponibile pentru România în perioada 2007-2013, acest lucru ar însemna că dacă implementarea Strategiei noastre s-ar baza doar pe fonduri europene, ar exista un surplus de 35 milioane de euro, la care Panciu va trebui să contribuie cu o co-finanţare de 15% din alte surse alternative. 0,2 0,4 ----70 – 100 mil euro

Această sumă este suficientă pentru implementarea a 65% din priorităţile noastre strategice, având în vedere faptul că acţiunile propuse sunt în deplin acord cu priorităţile naţionale şi regionale, cu măsurile şi axele de intervenţie. Acţiunile sunt totodată eligibile în cadrul programelor structurale (vezi Raportul TA – “Cerinţe pentru Pregătirile Tehnice şi Administrative pentru o Participare de Succes la Programele de Fonduri Structurale”). De asemenea, accesarea unui procent de 0,1-0,2% din totalitatea de fonduri disponibile este o ţintă realistă, care, combinată cu factorul de contribuţie de 15% oferă suficient capital pentru implementarea a 65% din Strategie, în exces cu 40,2 milioane de euro (5,2 milioane de euro co-finanţare din surse locale). Bugetul local actual al oraşului Panciu, în jur de 2 milioane de euro anual, ar asigura atragerea a aproape peste 14 milioane de euro drept alocare pentru aceeaşi perioadă de finanţare prin fonduri de coeziune (perioada 2007-2103). Alocările locale de buget vor creşte în cel mai rău caz cu 30% până în 2008 şi 50% până în 2010, dublându-se până în 2013, ceea ce ar putea susţine în întregime co-finanţarea a 50% din proiectele suportate prin Fonduri Structurale. Creşterea alocărilor de buget este o progresie realistă, datorată previziunilor de mărire a impozitelor locale, veniturilor din impozite pe salarii, venituri din aplicarea reglementărilor locale şi naţionale, venituri din dezvoltarea turismului (Partea 6 a Strategiei, Prioritatea 5, oferă justificări şi recomandări detaliate pentru acţiune agresive pentru dezvoltarea turismului în Panciu), venituri din programele de formare profesională şi activităţile de training (vezi Secţiunea 6, Prioritatea 4), venituri din achiziţia şi concesionarea de terenuri, şi venituri din taxe pe valoarea mărită a terenurilor urbanizate (vezi Partea 6 a Strategiei, Prioritatea 2), care pune accentul pe urbanizarea municipiului Panciu), precum şi venituri din emiterea de titluri de valoare municipală etc.

Prin Strategia noastră, avem acum un cadru şi o justificare pentru a elabora proiecte de finanţare prin aceste alocări UE, şi ne simţim totodată încrezători că vom îndeplini cerinţele de co-finanţare pentru a putea acoperi mare parte din acţiunile propuse prin strategie. Toate priorităţile noastre şi acţiunile propuse sunt pe deplin justificate şi bazate pe o analiză detaliată a problemelor din oraş şi pe nevoile majorităţii cetăţenilor şi actorilor publici şi privaţi. În plus, ele sunt în conformitate cu priorităţile şi măsurile naţionale şi regionale, aşa cum se ilustrează în Partea 6 a Strategiei.

Abordarea noastră de a înfiinţa un parteneriat strategic pentru realizarea priorităţilor Strategiei este în conformitate cu cerinţele Fondurilor Structurale (vezi Raportul TA – “Cerinţe pentru Pregătirile Tehnice şi Administrative pentru o Participare de Succes la Programele de Fonduri Structurale”). În această privinţă, proiectele noastre viitoare ce vor solicita fonduri UE vor fi promovate prin aşa numitele Parteneriate Strategice sectoriale, asigurând în acest fel un concept de parteneriat solid şi sprijin în îndeplinirea cerinţelor de co-finanţare. Noi credem că acest lucru este realizabil întrucât construim această Strategie pentru beneficiul tuturor, în consultare cu publicul, şi respectând nevoile cetăţenilor şi ale grupurilor interesate, indiferent că sunt entităţi publice sau private, profit sau non-profit.

Experienţele din Europa ne spun că Strategiile oraşelor sunt fezabile doar când toţi partenerii sunt dedicaţi ideii de a atinge Valoarea Optimă, utilizând cu maxim de eficacitate resursele şi asigurând maximul posibil de resurse adiţionale. Acest lucru va face posibilă oferirea celor mai bune servicii, facilităţi şi oportunităţi pentru cetăţeni, într-un efort combinat al celor cărora le pasă de viitorul comunităţilor lor şi de locul unde trăiesc.

Suntem convinşi că în oraşul nostru mândru de istoria, cultura, tradiţia, valorile şi normele sale, putem construi Parteneriat Strategice, putem implica mai larg comunitatea, mobiliza liderii politici locali şi din domeniul afacerilor, şi că lucrând împreună în parteneriat vom asigura resursele pentru atingerea viziunii noastre pentru oraş.
Am dori totodată să subliniem că Strategia noastră va fi un instrument cheie pentru identificarea şi asigurarea resurselor şi fondurilor necesare, pentru că este condusă de priorităţi şi ţinte, şi se bazează pe principii şi valori care au o origine morală şi etică. Ele sunt valori şi principii europene. De aceea, Panciu va duce cu mândrie înainte implementarea Strategiei care se va dovedi a fi un excelent exemplu la nivel naţional pentru aplicarea la resurse externe şi va sprijini regenerarea activităţii oraşului. În următoarele 6 luni vom investi în consolidarea capacităţii de capital uman, instituţional, tehnic şi administrativ pentru a maximiza participarea oraşului Panciu la fondurile structurale după 1 ianuarie 2007, cu o rată de absorbţie de succes.

Vom întreprinde totodată acţiuni pentru a asigura bugete unificate între membrii Parteneriatelor Strategice ale oraşului. Acest lucru va asigura faptul că fondurile identificate şi alte resurse importante (resurse umane, teren, clădiri, resurse naturale) sunt clar alocate pentru fiecare prioritate în viitor. Vom demonstra totodată că instituţiile cheie din oraş lucrează cu adevărat împreună pentru a atinge aceleaşi ţinte şi a oferi un răspuns unit publicului în privinţa viitorului oraşului.

Vom face totodată eforturi pentru a atrage investiţii străine şi pentru a promova reîntoarcerea cetăţenilor noştri care lucrează în străinătate pentru a-şi investi potenţialul şi capitalul în re-construirea oraşului (vezi Partea 6, Prioritatea 3, Recomandări). Priorităţile strategiei noastre propun totodată acţiuni pentru atragerea de investiţii străine, modernizarea şi regenerarea industriei, modernizare urbană, îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a condiţiilor de mediu. Acestea sunt ingrediente pentru contextul de regenerare propusă de strategie.

Pe parcursul procesului de consultare, vom estima costurile fiecărei acţiuni din Strategie şi vom pregăti o împărţire detaliată a costurilor totale pentru implementarea strategiei în perioada 2007 – 2012. În anexa 3 ataşăm modele pentru estimarea costurilor strategiei, pe baza celor utilizate în Marea Britani şi în ale ţări UE. Această muncă va fi întreprinsă de Grupul de Dezvoltare Strategic din cadrul Primăriei şi, dacă necesar, vor fi angajaţi experţi şi consultanţi externi care să sprijine acest proces.

Din exemplele de referinţă, dacă acest cadru nu se schimbă în mod radical sub aspectul priorităţilor propuse şi acţiunilor stabilite, costul total pentru implementarea strategiei sunt aşteptate să se ridice la aproximativ 100 milioane de euro în perioada 2007-2003, din care 35 până la 40% din investiţii private directe.

11. PRIORITĂŢILE STRATEGICE
Prioritatea 1: Panciu – noua municipalitate a Judeţului Vrancea

Acţiuni/Proiecte:
1. Întărirea capacităţii instituţionale a Primăriei Panciu
2. Analizarea nevoilor de formare şi elaborarea unui plan de training
3. Elaborarea unui program de dezvoltare a resurselor umane
4. Înfiinţarea unei Unităţi de Implementare a Proiectului
5. Elaborarea unui Cadru de Măsurare a Performanţei (Plan)
6. Conceperea şi implementarea unui Sistem Central de Management al Informaţiei
7. Elaborarea unui Sistem şi Proceduri de Management Financiar şi Implementare a Fondurilor Structurale UE
8. Studiu de fezabilitate pentru transformarea oraşului Panciu în municipiu
9. Înfiinţarea unui Parteneriat strategic pentru Planificarea Urbană Municipală
10. Conceperea şi implementarea unui Plan de Consultare Strategică
11. Elaborarea şi implementarea unui plan de modernizare IT
12. Dezvoltarea unei Platforme de E-Administraţie (administraţie electronică)
13. Crearea unei baze de date pentru Primăria
14. Consolidarea structurilor de coordonare orizontala si verticala
15. Elaborarea şi implementarea unei Strategii de comunicare
16. Înfiinţarea unei Catalog de Indicatori de Performanţă
17. Elaborarea unui sistem de control al calităţii pentru furnizarea de servicii publice
18. Înfiinţarea unor departamente de coordonare zonală pentru noul municipiu
19. Crearea unor Parteneriate Strategice Sectoriale
20. Înfiinţarea unui sistem de monitorizare a strategiei, revizuire şi evaluare

Prioritatea 2: Modernizarea urbană şi de infrastructură

Acţiune/Proiecte:
1. Elaborarea unui nou plan de urbanism pentru municipiul Panciu
2. Elaborarea unui Program şi Criterii de Investiţii Publice Locale
3. Elaborarea unui Program Operaţional pentru Modernizarea Infrastructurii Urbane şi de Transport pentru municipiul Panciu
4. Înfiinţarea unui Plan de Acţiune Prioritar pentru Modernizarea Infrastructurii 2007-2009
(o listă indicativă a tuturor proiectelor primăriei este ataşată la plan)
5. Înfiinţarea unui Plan de Acţiune Prioritar pentru Modernizarea Infrastructurii 2009-2013
(listă indicativă)
6. Conceperea şi implementarea unui sistem de cartare geografică modern
7. Pregătirea de proiecte pentru revitalizare urbană în valoare totală de 30 milioane de euro, pentru aplicare la Fondurile Structurale 2007-2013
8. Pregătirea de proiecte de infrastructură de transport, în valoare totală de 30 milioane de euro, pentru aplicare la Fonduri Structurale 2007-2013
9. Pregătirea unui plan pentru managementul prevenirii inundaţiilor
10. Crearea unui sistem pentru devierea râurilor de munte în Râul Susita
11. Elaborarea unui Program Operaţional pentru Managementul Dezastrelor şi Minimalizarea Efectelor Acestora
12. Înfiinţarea unei unităţi de modernizare şi dotare a brigăzii de pompieri

Prioritatea 3: Regenerarea şi Modernizarea Industriei şi Economiei

Acţiune/Proiecte:
1. Elaborarea unui Program Operaţional Local pentru Dezvoltarea Economică a oraşului Panciu
2. Crearea Parcului Industrial “Panciu pe Primul Loc” şi infrastructurii de suport a afacerilor
3. Înfiinţarea unui Centru de Suport şi Promovare a Afacerilor
4. Elaborarea unei scheme cu facilităţi pentru investitorii străini în Panciu
5. Crearea unui Centru Municipal pentru Certificarea Vinurilor Locale şi a Vinurilor Ecologice
6. Înfiinţarea unui Consiliu Permanent al Producătorilor de Vinuri din Regiunea Sud-est, cu sediul la Panciu
7. Crearea Centrului local de performanţă în confecţionarea mobilierului
8. Elaborarea unui buletin informativ industrial
9. Elaborarea unei Strategii de promovare la export, marketing şi înregistrare de mărci
10. Înfiinţarea unei infrastructuri de fibră IT şi conectări de internet broadband în zona centrală a oraşului, cu legături la noul Parc Industrial
11. Înfiinţarea unui Centru de reciclare a deşeurilor lemnoase şi vinicole şi a unei uzine electrice pentru producerea de energie reutilizabilă din deşeuri
12. Elaborarea unui Program de modernizare industrială, cu proiecte de promovare a noilor tehnologii, plasarea forţei de muncă şi crearea unei platforme ştiinţifice şi logistice în cadrul centrelor principale de producţie ex. fabricile de mobilă, textile şi vinuri
13. Elaborarea unui Program pentru Îmbunătăţirea Infrastructurii şi modernizare IT şi regenerarea producţiei principale de artizanat în Panciu şi zonele din împrejurimi

Prioritatea 4: Educaţia şi Investiţia în Formare Continuă

Acţiuni/Proiecte:
1. Înfiinţarea programului „Încurajaţi să Înveţe” pentru tineri
2. Înfiinţarea unui centru comunitar pentru diferite forme de pregătire profesională şi centre de formare continuă, pentru şomeri, persoane disponibilizate şi noi profesii
3. Crearea unui Centru Educaţional şi de Degustare a Vinului
4. Renovarea şi modernizarea grădiniţelor din Panciu, şcoli generale şi licee, şi dotarea lor cu suport IT şi echipament la standarde europene
5. Înfiinţarea de campusuri educaţionale în cele mai vulnerabile cartiere
6. Elaborarea unui program de formare si educare pentru Panciu
7. Crearea unui Centru de Performanţă în Educaţie pentru Judeţul Vrancea cu sediul în Panciu
8. Crearea unor Şcoli private de limbi străine şi IT
9. Crearea unor Internet Cafe
10. Reabilitarea şi modernizarea Bibliotecii Orăşeneşti
11. Elaborarea unui Program municipal pentru sponsorizarea studenţilor talentaţi
12. Înfiinţarea unui Colegiu privat pentru administrarea afacerilor in Panciu

Prioritatea 5: Turismul

Acţiuni/Proiecte:
1. Elaborarea unei strategii pentru promovarea turismului în Panciu
2. Restaurarea celor mai importante atracţii culturale şi istorice in Panciu pe noua rută a turismului vinicol
3. Înfiinţarea unei Rute turistice vinicole pentru Panciu
4. Înfiinţarea Muzeului Vinului
5. Înfiinţarea Parcului de distracţie
6. Amplasarea de indicatoare turistice pe şosele, Panouri şi afişe promoţionale, cu informaţii despre Ruta turistică vinicolă
7. Înfiinţarea unui Centru de informaţii turistice
8. Crearea unei pagini de internet a rutei turistice şi producerea de fluturaşi promoţionali, reviste şi broşuri în mai multe limbi UE
9. Deschiderea a 20 de pensiuni tradiţionale
10. Deschiderea unui hotel privat de 4 stele cu 50 de camere şi a unui hotel de 3 stele cu 50 camere şi săli de conferinţe

Prioritatea 6: Incluziunea Socială

Acţiuni/Proiecte:
1. Înfiinţarea unui birou de consiliere a cetăţenilor
2. Înfiinţarea a 5 centre de îngrijire pentru copii, 3 centre pentru vârstnici şi 2 pentru persoane cu dizabilităţi
3. Elaborarea şi implementarea unui program de Mese pe Roţi pentru vârstnici
4. Crearea mai multor centre şi amenajări sportive în cartierele oraşului
5. Crearea Centrului de Tineret
6. Înfiinţarea unui adăpost pentru victimele violenţei domestice
7. Înfiinţarea a două centru medicale specializate
8. Elaborarea şi implementarea unor unităţi de management de cazuri sociale
9.Înfiinţarea unor centre de primire în regim de urgenţă
10. Elaborarea şi implementarea unui program de locuinţe sociale
11. Elaborarea unei campanii de conştientizare privind incluziunea socială

Prioritatea 7: Îmbunătăţirea protecţiei mediului

Acţiuni/Proiecte:
1. Elaborarea unei Campanii de Conştientizare pe probleme de mediu
2. Reabilitarea sistemului de aprovizionare cu apă a oraşului
3. Reabilitarea sistemului de canalizare
4. Elaborarea şi implementarea unui sistem de măsurare şi de fluentizarea a traficului
5. Elaborarea şi implementarea unui program municipal pentru observarea şi controlul implementării legislaţiei naţionale pentru vehicule standard pentru emisiile de eşapament şi pentru reducerea emisiilor industriale şi domestice
6. Elaborarea şi implementarea programului municipal pentru managementul integrat al deşeurilor solide
7. Elaborarea şi implementarea unui program municipal pentru protecţia naturii şi managementul riscului de inundaţii
8. Elaborarea şi implementarea programului municipal ‘Panciu Verde şi Sănătos’ în ce priveşte crearea de noi zone verzi, parcuri şi zone pietonale în zona centrală a oraşului
9. Elaborarea şi implementarea programului municipal pentru colectarea deşeurilor menajere şi transportarea la centre de reciclare
10. Elaborarea şi implementarea unui program municipal pentru dotarea publică cu coşuri de gunoi, toalete publice, bănci etc. (toate cu sigla programului ‘Panciu Verde şi Sănătos’)

Prioritatea 8: Sănătatea

Acţiuni/Proiecte:
1. Elaborarea şi implementarea unui program prioritar pentru reabilitarea de urgenţă a spitalului orăşenesc şi dotarea sa la standarde moderne, inclusiv serviciul de ambulanţă
2. Elaborarea şi implementarea unui sistem IT în spitalul Panciu, la standarde UE
3. Aplicarea reglementărilor UE cu privire la colectarea, depozitarea şi procesarea deşeurilor medicale la spitalul din Panciu, prin elaborarea unui plan de siguranţă
4. Elaborarea şi implementarea unui sistem eficient de servicii de urgenţă pentru Panciu şi zonele învecinate
5. Elaborarea şi implementarea unui program de reabilitare, modernizare şi dotare a unităţilor medicale din Panciu şi a localităţilor din teritoriul său administrativ
6. Deschiderea unui nou spital în Panciu, cu aproximativ 1000 de paturi
7. Deschiderea unor noi centre medicale în zonele rurale încă neacoperite
8. Crearea unor centre post-tratament, în apropierea spitalelor şi centrelor medicale, şi elaborarea unor programe pentru dotarea acestora cu personal şi echipament pentru a putea funcţiona pentru ca centre de fizio-terapie şi post-spitalizare.
9. Deschiderea de noi farmacii
10. Elaborarea şi implementarea unei campanii de conştientizare privind promovarea sănătăţii
11. Elaborarea şi implementarea unui program medico-social pentru vârstnici, persoane cu deficienţe mentale şi persoane cu dizabilităţi pentru a le permite să trăiască în propriile locuinţe şi să beneficieze de suportul medical necesar